Amendamentul PNL privind testele gratuite a fost acceptat

Angajații de la stat și privat vor beneficia de 10 teste gratuite pentru o lună de zile, mai puțin decât cereau social democrații - o perioadă de „tranzit” de 60 de zile

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a acceptat amendamentul depus de PNL, care prevede ca angajații de la stat și privat să beneficieze de câte 10 teste gratuite Covid pentru accesul la locul de muncă, dar numai pentru o perioadă de 30 de zile, la jumătate față de ceea ce au solicitat social democrații, o perioadă „tranzitorie” de 60 de zile.

Mai mult, în cazul în care testele Covid sunt pozitive, angajații sunt obligați să plătească cheltuielile cu spitalizarea, asta deși fiecare în parte își plătesc asigurările de sănătate, iar unii nici nu beneficiază de servicii medicale sau au parte de ele la o calitate mult sub ceea ce ar trebui să fie. Potrivit Spotmedia, în cazul pacienților confirmați Covid, costul mediu pentru o zi de spitalizare la Institutul „Marius Nasta” a fost de 7.485,11 lei, în ATI, respectiv de 1.323 de lei, în alte secții decât ATI.

 „Vineri am avut ultima zi de depunere de amendamente. Astăzi în ședință am aprobat să mai primim și în plen niște amendamente. Sunt șase comisii raportoare. Comisia de Sănătate a solicitat azi în plen și cu aprobarea plenului am făcut această ședință de îndată, în care o parte din componența ei a fost aici.

Am discutat legea pe ansamblu, prezentând amendamentele care au fost depuse – PNL, USR, AUR. Toți membrii comisiei au luat act de toate aceste amendamente, urmând ca în măsura în care este nevoie să mai avem și ședințe ulterioare înaintea ședinței de vot”, declara Nelu Tătaru, luni, la Parlament.

Cât privește acceptarea testului de anticorpi, ca urmare a trecerii prin boală, dar care să nu fie „prinsă” în certificatul verde, unde se ia în considerare înregistrarea oficială de la DSP, și nu tratarea la domiciliu, Nelu Tătaru a afirmat că a fost propus un amendament în acest sens, însă că „nu există o dovadă științifică” care să ateste validitatea acestei propuneri.

De altfel, subiectul plății pentru spitalizare în cazul persoanelor nevaccinate a fost atins de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care se întreabă retoric: „Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi, care refuză vaccinul? OK, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte!”, declară Ungureanu, membru al comisiei de Sănătate, pentru RFI.

Testele RT-PCR, la mai puțin din cele rapide

La nivelul întregii țări, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 4.128 de noi cazuri de infectare Covid, dintr-un total de 16.535 de teste RT-PCR (9.227 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.308 la cerere) și 39.105  teste rapide antigenice.  Chiar dacă număr de infectări se păstrează la o limită de jos (luni, 15 noiembrie, au fost cele mai puține cazuri din ultimele 2 luni, doar 2.136), în privința deceselor numărul este încă ridicat, 397 în 24 de ori, iar în secțiile de terapie intensivă se află internați 1.681 de pacienți în stare gravă.

Cum arată amendamentele la legea privind obligativitatea certificatului verde: obligații, sancțiuni și excepții

Articolul precedentPoluare masivă în India: milioane de angajaţi, forţaţi să lucreze de la dominicliu
Articolul următorDîncu, despre o posibilă revenire a lui Ponta în PSD: „Nu am stabilit acest lucru, dar e posibil”