Zona de protectie sanitara a gropii de gunoi a fost deja incalcata - Foto zin.ro-
Zona de protectie sanitara a gropii de gunoi a fost deja incalcata - Foto zin.ro-

Haosul din administrația locală a permis o dezvoltare incongruentă a orașului și a creat zone chiar conflictuale și aproape incompatibile din punct de vedere urbanistic, cu spații verzi aproape inexistente și cu o infrastructură edilitară subdimensionată. Actualul PUG al orașului este din anul 2000 și a depășit valabilitatea legală cu mai mult de 10 ani fiind prelungit artificial prin multiple hotărâri ale consiliului local.

În loc să rezolve haosul imobiliar care a acaparat orașul, autorităţile locale din Popeşti Leordeni sunt acuzate că încalcă legea cu bună ştiinţă, odată cu elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului. Potrivit documentului, în zona de protecţie sanitară din apropierea gropii de gunoi de la Glina ar urma să fie ridicate construcţii chiar şi cu patru etaje. În prezent, în zona depozitului de deșeuri Glina este instituită o zonă de protecție sanitară de 1000 de metri cu interdicție de construire pe o perioadă de 30 de ani. Reprezentanţii firmei care administrează groapa de gunoi spun că se vor adresa instanţelor de judecată dacă acest PUG va fi aprobat de către Consiliul Local.

În replică, primarul Petre Iacob şi administratorul public Alin Todireanu susţin că nu este nimic în neregulă cu noul PUG. Ei mai susțin și că groapa trebuie închisă pentru totdeauna, din cauză că, printre altele, în zonă ar fi apărut nişte „râme cu picioare” mutante, „cum n-au fost văzute în lume”. Primăria Popești Leordeni este cea care a acordat terenul, aflat acum în administrarea societății Ecorec SA, exclusiv în ”scopul realizării unei investiții specifice conform proiectului de ecologizare și extindere ecologică aprobat de Consiliul local prin art. 1 al Hotărârii nr. 29/03/05/2001 în valoare de 45 milioane USD. ”

Conform Ecorec SA ”dreptul de operare aparține societății până la implementarea proiectului pe întreaga suprafață a terenului primit în administrare. Societatea a făcut investiții de peste 20 de milioane de euro până în prezent și spune că Primăriei Popești Leordeni îi revine conform contractului obligația rezolvării oricăror probleme juridice legate de terenul pus la dispoziție exclusiv pentru groapa de gunoi, iar în acest moment reprezentanții instituției încalcă obligațiile contractuale ce le revin și blochează activitatea societății și implementarea proiectului.”

Reprezentații Ecorec SA afirmă că ”Primăria Popești Leordeni a eliminat gratuit, în baza contractului dintre părți la Glina timp de 20 de ani, deșeurile generate în localitate, inclusiv deșeurile generate din construcția de imobile.”

De unde pot fi scoase 2.000 de hectare?

Primăria Popeşti Leordeni a elaborat un PUG prin care vrea extinderea terenurilor intravilane din localitate cu aproximativ 2.000 de hectare. Ultimul Raport de Mediu al PUG-ului, apărut la finalul lunii august, a fost dezbătut și aprobat la Agenţia pentru Protecţia Mediului în data de 7 septembrie.

„În cadrul Planului Urbanistic General, s-au stabilit suprafețele de teren care, alături de cele existente, vor forma noul intravilan. Extinderile propuse au fost făcute de comun acord cu autorităţile locale ca urmare a solicitărilor populației de a construi locuințe unifamiliale și a investitorilor privați în vederea dezvoltării diferitelor activităţi de producţie și depozitare, servicii, comerţ etc.

Ca urmare a necesităţilor de dezvoltare, precum şi pe baza concluziilor studiilor efectuate, extravilanul localităţii se propune a fi extins cu aproximativ 2.000 ha (1.972,135 ha), iar funcţiunea propusă este de zonă mixtă, ce permite construirea de locuinţe colective, comerţ, servicii, precum şi locuinţe individuale. Aceste extinderi de intravilan înglobează documentaţiile de tip PUZ aprobate şi aflate în vigoare.

Astfel, limita intravilanului localităţilor s-a modificat, incluzând toate suprafeţele de teren ocupate de construcţii şi amenajări, precum şi suprafeţe necesare dezvoltării în următorii 10 ani.

Prin PUG se propune extinderea suprafeţei de teren intravilan cu 1.972,135 ha, de la 1.259,2202 ha la 3.231,3561 ha”, se precizează în Raportul de Mediu al PUG-ului, realizat de Vireo Enviroconsult.

Cum nu prea mai există teren care să permită construirea în Popeşti Leordeni, în varianta Raportului de Mediu din august a apărut o nouă zonă, cu o suprafață de peste 200 de hectare pe care să se poată construi: „UTR M2 Subzona mixtă (funcţiuni altele decât locuirea, cu excepţia locuinţelor existente din zona de protecţie a depozitului de deşeuri Glina) cu clădiri având regim de înălţime maxim de P+4E”. Este vorba despre zona de protecţie sanitară ce înconjoară groapa de gunoi de la Glina.

Primarul din Popeşti Leordeni, Petre Iacob, nu spune nimic de noile construcții care vor apărea, și nici de interesele pe care probabil, le are familia sa în afacerile imobiliare, dar spune că s-a cerut prin PUG să nu mai fie groapă de gunoi în Glina în următorii 30 de ani și că noul plan nu este ilegal.

„Groapa de gunoi are o activitate suspendată pe o perioadă de cei de la Agenţia de Mediu şi suntem şi în instanţă. Nu se poate o groapă de gunoi la nici măcar 100 de metri de prima casă. Trebuie să înţeleagă şi cei de la Ecorec că s-au folosit 20 şi ceva de ani, dar nu se mai poate. Localitatea Popeşti-Leordeni nu este groapa de gunoi a Bucureştiului şi a zonelor limitrofe a altor judeţe. Ajunge!

În data de 7 avem la Agenţia de Mediu ultimul de luat avizul. Cum să facem ceva ilegal? Acolo s-a făcut un studiu de impact… Trebuie să înţeleagă! Noi am cerut prin PUG ca pe o perioadă de 30 de ani să nu mai avem groapă de gunoi”, a declarat, pentru Ziarul de Investigaţii, primarul oraşului Popeşti Leordeni.

Petre Iacob mai susţine că noul PUG trebuie aprobat până la finalul acestui an.

„Dacă trece de Mediu, mai avem un aviz la Ministerul Agriculturii, trecem de Consiliul Judeţean, aprobă CJ şi după aceea îl aprobă şi Consiliul Local. Dacă anul ăsta nu avem PUG-ul la sfârşitul anului, nu mai putem construi”, susține Petre Iacob.

Interese personale ascunse sub principiul satisfacerii intereselor publice?

Petre Iacob – Foto Facebook

Conform proiectelor de hotărâre aprobate de Primăria Popești Leordeni, chiar la inițiativa Primarului Petre Iacob, beneficiar al unor PUZ-uri de aprobare a construcției unor imobile de 9 etaje în Popești Leordeni este chiar firma Joya Shoes Concept SRL, deținută în calitate de acționar unic de Claudia Iacob, fiica primarului.

Claudia Iacob este acționar și în firma Palm Residence Deluxe SRL cu 50% din acțiuni. Firma construiește în prezent cartierul Palm Residence din  Șoseaua Olteniței nr. 20, în care vor locui peste 100 de familii în imobile cu 5 etaje începând cu finele anului 2022. Complexul este construit în baza autorizației de construire nr. 86 eliberată în 07.04.2022 chiar de Primarul Petre Iacob pentru ”supraetajare imobil P+4E cu funcțiune de locuințe colective si spații comerciale la parter rezultand imobil +5E”

Mai mult, conform declarației de avere a primarului Petre Iacob, soția acestuia Vasilica Iacob, este angajată în firma SC Joya Shoes Concept SRL.

Nici fiul primarului, Tudor Iacob,  nu este străin de afacerile imobiliare, acesta a construit în anul 2014 în asociere cu alte 2 persoane, 2 imobile de 4 etaje în Șoseaua Olteniței nr. 14D, lucrări realizate în baza autorizației de construire nr. 299/14.07.2014 eliberată tot de Primarul Petre Iacob. Autorizația a fost contestată de Prefectul de Ilfov și a fost anulată în primă instanță de Tribunalul Ilfov prin hotărârea nr. 2609/2017, hotărârea nu este definitivă, următorul termen al recursului fiind în 06.10.2022.

Zonă de protecţie sanitară şi râmele cu picioare de la Glina

La puţin timp după convorbirea dintre reporterul Ziarului de Investigaţii şi primar, a sunat şi Alin Todireanu, city managerul oraşului Popeşti Leordeni. Acesta susţine că e nevoie să se construiască în zona de protecţie sanitară, care e întinsă pe o suprafaţă prea mare, din punctul lui de vedere.

Alin Todireanu – Foto Facebook

Zona aceea de protecţie va avea doar instituţii şi servicii, nicidecum blocuri.

Problema e că această groapă are o particularitate mare de tot, care rar se mai întâlneşte în România: ea fiind pe o suprafaţă de peste 100 de hectare, acea rază de 1.000 de metri de la limita respectivului teren ar însemna o suprafaţă foarte, foarte imensă. Practic, moare o zonă aproximativ egală cu groapa, ceea ce pentru noi este foarte mult. Nu avem cum să omorâm zona aia definitiv, să nu mai crească nici iarba acolo. Am încercat să lăsăm pentru industrie o funcţionalitate. Plus că ei nu au depozitat pe toate cele 100 de hectare. Chiar dacă terenul e în concesiune, ei nu s-au întins cu gunoiul pe toată suprafaţa de 100 de hectare”, spune Alin Todireanu.

Întrebat cine a cerut ca acea zonă submixtă să apară în Raportul de Mediu, administratorul public precizează că „viziunea este în totalitate a proiectantului, în consultanţă cu UAT-ul. Doar n-o să plantăm iarbă pe 100 de hectare! Dacă ar fi ceva în neconcordanţă cu legea, noi nu am primi avizele. Avem 38 de avize din 40 până acum”.

Totuşi, Alin Todireanu mai susţine că groapa de gunoi de la Glina n-ar mai trebui să funcţioneze vreodată, din cauză că în zonă ar fi apărut nişte „râme cu picioare, foarte negre, care funcţionează ca râmele, dar sunt o cu totul altă specie”.

„E o supărare a celor de groapa de gunoi, în speranţa că vor câştiga în instanţă, speră la o redeschidere a gropii. Că altfel nu ar avea de ce să fie atât de interesaţi, că vai, ce se întâmplă, nu cumva să afecteze?  Plus că această groapă… iarăşi, e un subiect foarte interesant: a dezvoltat nişte vietăţi care nu mai există nicăieri pe planetă. Nişte viermi cu picioruşe, aşa. Nişte viermi ciudaţi, ca nişte râme, cu picioare.

Sunt ca nişte râme, foarte, foarte negre, şi au multe picioare. Nu sunt miriapozi, ştim cum arată miriapozii. Nu au mai fost descoperiţi pe nicăieri, decât aici, pe groapa de gunoi de la Glina. Eu vă invit să îi şi vedeţi, să mergem în jurul gropii de gunoi, să găsim un pietroi, îl ridicăm şi vom găsi aceşti viermi, care v-am zis: funcționează ca râmele, dar sunt o cu totul altă specie. Povestea asta am auzit-o cu mult înainte să fiu administrator public. De ani de zile se ştie povestea asta”, a mai declarat Alin Todireanu.

Cu toate că prezintă apariția unor “vietăţi care nu mai există nicăieri pe planetă”, în mod ironic administratorul public susține desființarea zonei de protecție sanitară instituită chiar pentru separarea zonelor rezidențiale de  activitatea depozitului de deșeuri, apropiind și mai mult construcțiile de zona de eliminare a deșeurilor.

Planurile realizate de același elaborator au probleme de legalitate și în cazul altor sectoare. Societatea este acuzată că reprezintă interesele dezvoltatorilor imobiliari.

Planul Urbanistic General al orașului Popești Leordeni este realizat de societatea Vego Concept Engineering SRL deținută de un teolog, Virgil Profeanu. Firma a realizat și documentația care a stat la baza Planului Urbanistic Zonal Sector 1, pentru care Primăria Sectorului 1 nu a plătit niciun leu. Acesta a fost realizat gratis printr-un contract de sponsorizare pe banii Asociației Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila, condusă de același Virgil Profeanu. Suma sponsorizată a fost de 330.000 de lei, aproximativ 70.000 de euro.

Ca și în cazul PUG-ului Popești Leordeni, PUZ-ul coordonator pentru sectorul 1 aproba noi funcțiuni zonale prin care părți din zone protejate precum Parcul Herăstrău si Pădurea Băneasa deveneau construibile. Tribunalul Bucuresti în 10 septembrie 2020 a anulat contractul de sponsorizare și a dispus întoarcerea la situația anterioară ”Constata nulitatea absoluta a contractului de sponsorizare nr. JAC37/ 11.05.2018 încheiat intre paratul Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, in calitate de beneficiar si parata ACCDD, in calitate de sponsor. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara.” Instanța a suspendat executarea contractului de sponsorizare până la soluționarea definitiva a procesului, în final PUZ-ul fiind anulat definitiv.

Vego Concept Engineering SRL a elaborat și Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 6 prin care s-ar fi pierdut hectare întregi de spații verzi și dezvoltatorii imobiliari ar fi putut construi peste regimul maxim permis. Prin proiect, elaboratorul a schimbat zone cu destinație de spații verzi precum Parcul Grozăvești și prelungirea Ghencea – zona Grunenpark în zone construibile, chiar și cu imobile de 14 etaje. Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 6 a fost realizat tot pe gratis de firma Vego Concept Engineering. Instanța s-a pronunțat definitiv în acest caz și a anulat PUZ-ul realizat de Vego Concept Engineering pentru Primăria Sector 6.

Tot de către aceeași societate a fost elaborat și PUZ-ul Sectorului 4, planul fiind suspendat de CGMB și contestat în instanță.

Potrivit adevarul.ro Virgil Profeanu și firma Vego Concept Engineering SRL deţin monopolul asupra serviciilor de proiectare şi autorizare pe urbanism în Regiunea Bucureşti-Ilfov.

Societatea Vego Concept Engineering SRL a fost acuzată în trecut că se oferă să elaboreze pe gratis documentații de urbanism pentru a avantaja anumiți dezvoltatori imobiliari. În toate documentațiile reclamate de ONG-uri se regăseau aceleași probleme, proceduri incomplete de aprobare, spații verzi mai puține și multe betoane și blocuri înalte,  .

Ecorec S.A.: „Vom contesta acest PUG în instanţă”

„Acest Plan Urbanistic General nu corespunde din punct de vedere al legislaţiei. Nu cuprinde ce spune legislaţia că ar trebui să cuprindă un Plan Urbanistic General.

Acest PUG, în varianta asta de proiect, în loc să reglementeze modalitatea de repartizare a terenului şi să ţină cont de funcţiunile existente şi funcţiunile viitoare pentru noile unităţi teritoriale create, le amestecă şi creează disfuncţionalităţi şi mai mari decât cele existente. Spre exemplu, în cazul depozitului de deşeuri Glina, în PUG-ul actual al orașului Popeşti Leordeni este prevăzută o zonă de protecţie sanitară de 1.000 de metri. În loc să se instituie nişte reguli mult mai clare pentru respectarea acestei zone de proteccţie sanitară de 1.000 de metri, în actuala versiune de proiect, elaboratorul a considerat că poate să permită construcţia unor imobile P+4. Acest lucru este ilegal. Ne vom transmite şi noi observaţiile şi vom cere ca acea subzonă mixtă să fie eliminată. În cazul în care nu vom fi luaţi în seamă de autorităţi, vom contesta acest PUG în instanţă”, a declarat, pentru Ziarul de Investigaţii, Mugur Bobe – responsabil protecţia mediului în cadrul Ecorec SA.

Totodată, Ecorec SA a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului în repetate rânduri refacerea PUG-ului oraşului Popeşti Leordeni în conformitate cu prevederile legale. Ultima adresă a societăţii către autorităţi datează din luna iunie.

„Atragem atenţia că aprobarea planului urbanistic general în forma propusă şi fără luarea în considerare a criticilor argumentate ale subscrisei semnifică nesocotirea unor drepturi fundamentale ale Ecorec SA şi încălcarea drepturilor ce îi revin prin contractul de administrare.

Aprobarea avizului de mediu pentru proiectul PUG Popeşti Leordeni, dar şi a proiectului de plan şi a raportului de mediu cu ignorarea aspectelor comunicate de Ecorec SA, reprezintă un demers care încalcă drepturile existente în patrimoniul subscrisei şi o măsură neconformă cu legea, sancţionabilă prin codul administrativ prin atragerea răspunderii juridice impuse de situaţie.

Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate fără respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea acestora sunt de drept nule. Precizăm că în cazul în care nu veţi da curs solicitării subscrisei, ne rezervăm dreptul de a întreprinde toate demersurile legale pentru îndreptarea acestei situaţii”, scrie Ecorec, în adresa nr. 287 din 22 iunie 2022, trimisă Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

VIARedacția
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPrințul Harry va purta uniforma militară, ca ultim omagiu adus Reginei Elisabeta
Articolul următorFestivalul Internațional de Carte Transilvania va fi organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca