Foto: Capital.ro
Foto: Capital.ro

În timp ce tăierile ilegale de material lemnos au devenit o practică obișnuită în România, autoritățile statului fiind incapabile să găsească soluții pentru a opri acest fenomen, Romsilva a anunțat noul plan de luptă în acest scop. Practic, compania a transmis că a amplasat 177 de camere de monitorizare pentru prevenirea tăierilor ilegale în fondul forestier administrat, în timp ce necesarul estimat este de peste 1.600, potrivit g4media.ro. Practic, doar un procent de 10 % din numărul de camere necesare a fost montat, fapt care îngreunează mai mult combaterea tăierilor ilegale de pădure. 

Unele dispozitive verifică automat numerele de înmatriculare ale maşinilor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, a transmis Romsilva

”Pentru a preveni tăierile ilegale în fondul forestier de stat şi transporturile ilegale de masă lemnoasă, direcţiile silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au instalat, până în prezent, 177 de camere video de monitorizare, pe drumurile forestiere administrate”, a comunicat joi, Romsilva. O parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR). Dispozitivele identifică şi verifică automat numerele de înmatriculare ale autoturismelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, oferind posibilitatea de a  verifica transporturile de masă lemnoasă. De asemenea, poate fi astfel controlată şi trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietatea publică a statului.

  Oamenii legii vor avea acces la aceste sisteme video, în unele cazuri, acest lucru fiind posibil în baza unor protocoale de colaborare

Cele mai multe sisteme video au fost instalate la direcţiile silvice Caraş – Severin, Botoşani, Mureş, Bacău, Braşov, Hunedoara, Sibiu, Maramureş, Suceava şi Vâlcea.

”Procesul de implementare a acestor sisteme video este în desfăşurare, la nivelul tuturor direcţiilor silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video în fondul forestier de stat şi pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face în zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialiştii Romsilva”, a mai transmis Romsilva.

În următoarea perioada, sistemele video vor fi conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiţie prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă,.Se dorește ca  astfel  să fie monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat şi să fie  emise alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu deţin avizele legale. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Ministrul Mediului, acuzat că ascunde situația reală privitoare la tăierile ilegale de pădure

În timp ce Romsilva anunță montarea camerelor de supraveghere, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, este acuzat de către fostul senator și actualul membru USR și activist de mediu Mihai Goțiu, că a încercat să minimalizeze fenomenul tăierilor ilegale de păduri, potrivit libertatea.ro. Activistul de mediu consideră că datorită presiunii civice, s-au luat măsuri antihoție care au început să aibă efecte, dar anihilarea rețelelor de crimă organizată din domeniul tăierilor ilegale de păduri nu s-a realizat. Mihai Goțiu a demontat cu argumentele sale, precizările făcute de către ministrul Mediului, în cadrul unei emisiuni televizate, privind măsurile care s-a luat pentru stoparea tăierilor ilegale de material lemnos.

Acțiunile Gărzilor Forestiere, ale polițiștilor și procurorilor acopera doar o parte din fenomen, susține Mihai Goțiu. Lipsa unor mari dosare pentru tăieri ilegale nu înseamnă că fenomenul este ținut sub control, ci doar că nu există voința politică majoritară de înființare a unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor de mediu, care să ancheteze rețelele de tip mafiot. Cazurile încheiate cu confiscări de TIR-uri și/sau material lemnos, amenzi și mici dosare penale, chiar cele pe care le invocă domnul ministru , demonstrează, de fapt, că ne aflăm în fața unor rețele mult mai extinse, spune Mihai Goțiu.

Un bătrân dispărut de la domiciliu a fost găsit cu ajutorul unui câine poliţist

Articolul precedentPremierul Ciucă, despre prețurile la carburanți: ”Avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri”
Articolul următorCinema în aer liber, sesiuni de lectură și expoziții organizate la Grădina Botanică din București