Credit foto: PressOne
Credit foto: PressOne

România ar trebui să îşi conserve ariile protejate şi să investească în arii noi, astfel încât 30% din suprafața țării să beneficieze de conservarea biodiversității.

Teoretic.

Practic, realitatea este exact pe dos.

Ne dorim o lume mai justă, mai echitabilă, mai verde, iar ţinta este asumată de toate statele Uniunii Europene.

Cu toate acestea, pentru România, intenţiile rămân doar pe hârtie. Sau uitate prin sertare. Sau doar la nivel declarativ.

Zonele desemnate “arii protejate” sunt, de cele mai multe ori, defrişate, devenind reale şantiere.

Un exemplu este plaja virgină de la Corbu. Un alt exemplu este Parcul Național Făgăraș. Şi da, judeţ după judeţ, exemplele continuă.

Greenpeace România: “O să ajungem să ascultăm urgia buldozerelor, urmată de claxoanele celor blocați în trafic și de sfârâitul grătarelor”

În România, rezervațiile naturale, parcurile naționale și ecosisteme de o raritate excepțională sunt protejate doar pe hârtie. În realitate, dictează interesele economice și combinațiile politice: sunt exploatate fără nicio jenă, distruse și betonate pe zi ce trece. În loc de cântecul păsărilor, ajungem să ascultăm urgia buldozerelor, urmată de claxoanele celor blocați în trafic și de sfârâitul grătarelor.

Distrugerea naturii e sinucidere curată! Dacă nu pentru valoarea ei în sine, e vital să protejăm natura pentru a ne proteja pe noi înșine!” , au scris reprezentanţii Greenpeace România, astăzi, pe contul de Facebook.

O plajă protejată devine complex de lux. Rezervaţii întregi sunt distruse, în doar câteve zile. Un versant al Făgraşului a fost defrişat. Autorităţile? Oferă cadouri sub formă de buşteni sau trofee de vânătoare

Autoritățile de mediu din Constanța dau mână liberă rechinilor imobiliari să betoneze parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, sit Natura 2000.

Alte 500 de hectare au fost defrișate, tot într-un sit Natura 2000.

Aflată pe versantul sudic al Făgărașului, Valea Rea este deja sit Natura 2000. N-a contat. Timp de 4 ani, aici s-au defrișat ilegal 500 de hectare. În total, 23.000 de arbori,” au semnalat activiștii Greenpeace.

Soluţia? De cele mai multe ori este inexistentă, în condiţiile în care, de la primar şi până la minister, o mână spală pe alta, iar conturile din bancă se rotunjesc.

Semnăm petiţii, protestăm în faţa Ministerului Mediului şi cerem demisii. Ajută? De cele mai multe ori, nu.

Ne încredem în generaţiile viitoare şi le transmitem revolta. Copiii sunt cei mai îngrijoraţi de calitatea aerului din România. Nu tinerii, nu adulţii, nu bătrânii. Deşi suntem parte din acelaşi sistem.

Articolul precedentGhinea: „Rafila, nu fi puturos, pune mâna și fă spitale!”
Articolul următorBiserica Ortodoxă a anunțat că plătește impozite la stat
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.