Octavian Berceanu (Foto: Brașov Metropolitan)

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că în ultimele 24 de ore autorităţile au oprit intrarea în ţară a aproximativ 200 de tone de deşeuri. Mai mult, că numărul de sesizări penale din primele cinci luni ale anului 2021 sunt peste cele din perioada similară a anului 2020. De asemenea, și amenzile au fost mai mari ca valoare între cele două perioade analizate.

„Azi vă arăt câteva cifre despre ce înseamnă combaterea criminalităţii de mediu, atunci când comisarii sunt dedicaţi şi nu direcţionaţi. E vorba de comisariatul Constanţa al Gărzii de Mediu, unde săptămâna trecută colegii au rupt norma”, a scris Octavian Berceanu, într-o postare pe Facebook. El arată că în acest an au fost făcute 17 sesizări penale, faţă de niciuna în 2020.

Potrivit unui raport făcut pe primele cinci luni ale anului 2021 al Gărzii de Mediu Constanța, s-au dat 90 de amenzi, în valoare de peste 1,5 milioane de lei, comparativ cu numai 17 amenzi, de aproape 400.000 de lei aplicate anul trecut în aceeași perioadă.

De asemenea, au fost returnate 105 containere cu deşeuri şi 7 autotrenuri, fiind vorba despre o cantitate de circa 2.200 de tone de deşeuri. În perioada similară din 2020, au fost returnate numai 31 de containere. „Tot în context, în ultimele 24 de ore Garda de Mediu, împreună cu Vama, Jandarmeria şi Poliţia de frontieră, au oprit intrarea în ţară a aproximativ 200 de tone de deşeuri”, a adaugat Berceanu.

Lacuri și râuri de PET-uri

Chiar dacă importurile ilegale de deșeuri au mai fost oprite la graniță, asta nu înseamnă că România scapă de invazia de gunoaie. Un astfel de caz a fost înregistrat la Lacul Beliș, al cărui luciu a fost acoperit în totalitate de PET-uri.

„După ziua intensă de sâmbătă (n.r. 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului), cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic.

Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum. Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura”, au declarat organizatorii de la Parcul Natural Apuseni.

Până la urmă, totul depinde de fiecare om în parte, de cât de mult conștientizează populația nevoia de un mediu curat, iar în momentul în care vor fi puse garanții pe ambalajele de sticlă sau PET-uri, poate că „ariciul” de la buzunar va mai tempera dorința unora de a arunca oriunde, orișicând, fără nicio consecință.

Ministrul Mediului: „Transferul de deşeruri este interzis între statele membre”

Articolul precedentAmenajarea a trei parcări supraterane în Sectorul 5, scoasă la licitație
Articolul următorCristina Prună, amenințată de Ciolacu cu plângere penală