Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a explicat la Digi 24 situația celor care locuiesc în Sintești, la doar câțiva kilometri de București și care în mod frecvent intră în atenția GNM din cauza poluării din zonă. Mai mult, Berceanu consideră că ceea ce se întâmplă în Sintești este o problemă socială, ce nu poate fi rezolvată nici de GNM, nici de poliție, acolo fiind cazuri de „sclavie modernă”.

Acolo avem o problemă socială, din păcate. Nu mai ţine de Garda de Mediu sau doar de Poliţia Română. Ţine de autorităţile locale care nu şi-au făcut treaba până acu timp de 30 de ani, ţine de statul român în sine, prin instituţiile mari pe care le are. Care este schema, relativ simplă: sunt nişte oameni în faţă, pe strada centrală, cu case mari, frumoase, cu multe turle, care valorifică munca unor oameni extraordinar de săraci, cei mai săraci, poate, din România, care se găsesc la o sută de metri mai încolo, în spate, acolo unde nu ajunge nimeni.

a declarat Octavian Berceanu, în emisiunea „În fața ta”, la Digi 24.

 Dincolo de casele mari și frumoase, un tablou al sărăciei

Comisarul șef a explicat de asemenea și „modul de operare” al poluatorilor de ocazie. „Şi cât vezi cu ochii acolo vin camioane, cu cabluri din reţelele naţionale de transport curent – şi iarăşi cineva, nişte autorităţi ale statului ar trebui să vadă cum ajung cablurile alea acolo – cu cauciucuri, cu materiale  plastice, cu orice îţi poţi imagina că are fier şi plastic sau cauciuc şi pot fi despărţite sub temperaturi ridicate. Şi asta se întâmplă acolo: cât vezi cu ochii, sunt vetre de 10-20 de metri pătraţi unde se ard astfel de materiale, chiar şi deşeuri ca să scapi de ele şi pe partea cealaltă a străzii centrale, unde se arde mai puţin jar sunt şi nişte sere ale căror produse ajung pe pieţele noastre sunt depozite ilegale de deşeuri. Oamenii deschid porţile aflate la stradă, sunt tranzitate curţile lor până în spate, intră TIR-urile şi camioanele, deversează deşeurile şi asta se întâmplă”, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, Octavian Berceanu, vorbind despre localitatea Sinteşti.

Copiii nimănui, maturizați prea devreme

Berceanu a dat câteva exemple de copii rămași fără copilărie, într-o societate ce pare că i-a maturizat mult prea devreme, mult prea brusc. Mai mult, acesta consideră că traiul în mediul foarte poluat îi îmbolnăvește pe cei mici.

 „Sunt sute de copii, sunt mulţi, foarte mulţi ai impresia că s-au mutat şcolile şi grădiniţele în stradă, de fapt asta se întâmplă acolo. Copiii aceia până la genunchi stau în nămol, ei nu pot să meargă în altă parte, nu au nicio posibilitate. (…) La 20 de ani, oamenii ăia sunt deja bătrâni. Ai probleme şi boli pe care le au adulţii, la un copil de 10 ani, ai tot timpul şi de-a lungul vieţii nevoie de asistenţă medicală”, a mai spus Octavian Berceanu.

Premierul Cîțu a făcut numiri de secretari de stat la Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului

Articolul precedentNoile măsuri restrictive, din București, au fost aprobate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență
Articolul următorA început asfaltarea în Sectorul 5