Prima decizie a ministrului interimar al Sănătății, premierul Cîțu, a fost abrogarea Ordinului 1.309, ce prevedea noile criterii de carantinare, asumat de fostul secretar de stat, Andreea Moldovan. De altfel, decizia de demitere a ministrului Vlad Voiculescu a fost motivată și de acest ordin, despre care Cîțu nu știa.

În Monitorul Oficial nr 391 de miercuri seară a fost publicat Ordinul pentru revocarea Ordinului 506/ 2021.  „Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 506/2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, partea 1, nr. 382, din 13 aprilie 2021, se abrogă”, este decizia publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului 1.309, pentru zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se aveau în vedere şapte criterii, între care numărul de teste (din ultimele 7 zile), rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor (inclusv cele ATI), dar şi trendul în ultimele 14 zile, precum și numărul de cazuri din focare. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

De altfel, încă din 22 martie a fost anunțată, public, intenția de a se modifica grila de carantinare. Mai mult, fostul secretar de stat, și-a exprimat opinia medicală cu privire la o carantinare națională, de două săptămâni, care ar fi putut face minuni. Asta în contextul în care premierul Cîțu a respins ideea de lockdown, mergând chiar pe cea de relaxare.

Andreea Moldovan (MS): „Două săptămâni de carantină națională ar face minuni”

Cîțu, ședințe cu DSP-urile, înaintea celei de la Guvern

Florin Cîțu, cel care a preluat interimatul la Sănătate, după ce a fost refuzat de vicepremierul Dan Barna, a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței de guverm de astăzi se află mai multe acte normative ce trebuie adoptate, unele chiar de la Ministerul Sănătății, „acte normative care nu pot fi amânate”.

Înaintea ședinței de joi a Guvernului, Cîțu are programate două întâlniri online cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și managerii spitalelor suport COVID.

Articolul precedentMarcel Ciolacu vrea alegeri anticipate
Articolul următorAlin Nica: „În loc de scuze, Raed Arafat ar trebui să își prezinte demisia”