Lucian Bode, martor în dosarul „Hidroelectrica”

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA de trafic de influență și spălare a banilor

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, este prezent luni la Curtea de Apel București ca martor în dosarul „Hidroelectrica” care îi privește pe Elena Udrea și Dan Andronic, transmite G4 Media. Lucian Bode era ministrul Economiei în 2012, când au avut loc unele dintre faptele din dosar.

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că, în 2011, ar fi primit de la Bogdan Buzăianu – „băiatul deștept” din Energie, prin intermediul lui Radu Budeanu (patronul Cancan și al Gândul.ro), o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu.

„Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”, transmiteau procurorii DNA, în 2017.

Elena Udrea, opt ani cu executare, Ioana Băsescu, doar 5 ani. Decizia nu este definitivă

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. „De exemplu, Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție,  în schimbul banilor, Buzăianu ar fi vrut ca Udrea să își exercite „influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.”

Procurorii i-au trimis în judecată pe „șefii” de la Energy Holding

Articolul precedentTraian Berbeceanu a revenit în PNL
Articolul următorNicușor Dan va susține doar o parte dintre proiectele moștenite