Primăriile nu vor rămâne cu datorii către furnizori, asigură ministrul Cseke Attila, care ieri a anunțat că subvenția pentru plata facturilor de termoficare va fi acordată aproape pe termen nelimitat autorităților publice locale.

Ieri, în ședința de Guvern au fost adoptate reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării oferă acest tip de subvenție, după o propunere venită de la ministrul UDMR. În acest moment, există un bugetul inițial, de 400 de milioane de lei, destinat subvențiilor pentru termoficare, pentru facturile pentru lunile ianuarie și februarie ale anului, însă după epuizarea acestei sume vor fi acordate, în anumite condiții, și fonduri în plus.

Totodată, din ce asigură ministerul, există și posibilitatea ca autoritățile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022.

Complementar față de sistemul de compensare care astăzi există prin Legea 259/2021, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenționare, astfel încât, pe lângă această subvenționare care exista astăzi, și anume subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, deci, acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această ordonanță de urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării.

(…) Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe ianuarie și februarie, pe lângă acest sistem clasic, ca să zic așa, să acordăm sume în plus pentru UAT-uri pentru a depăși aceste dificultăți. Foarte important este că ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziție. Avem, prin Legea bugetului de stat, 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei.

Vom analiza, periodic, cum stăm cu aceste sume, astfel încât, în primul rând, să asigurăm compensarea de 50%, ceea ce ne-am obligat cu toții și ceea ce este în legea votată de Parlament, dar dacă există spațiu financiar, și preconizăm că va exista spațiu financiar, atunci să acordăm această posibilitate de suplimentare de sumă pentru UAT-uri. (…)

Ceea ce credem noi că este important, din această nouă formă de sprijin guvernamental, este aceea că, pe lângă sprijinul de compensare cu 50%, această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor. Ei sunt beneficiarii acestor măsuri. Sigur că noi dăm aceste compensări și aceste forme de sprijin UAT-urilor, dar aceste forme de sprijin, aceste milioane de lei, dacă vreți, trebuie să se regăsească, până la urmă, în factura beneficiarului, adică, trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetățeanului, pentru că atât UAT-ul, cât și guvernul pentru ei trebuie să lucreze”, a explicat Cseke Attila.

Din ce a detaliat ministrul, pe schema inițială au fost acordate subvenții către 16 UAT-uri din țară, 61 de milioane de lei pentru compensarea celor 50% din diferența de preț, iar în această săptămână vor fi plătite încă 32 de milioane. La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Cseke Attila a aprobat repartizarea către bugetele locale a unei tranșe de aproape 42 milioane lei, sumă care reprezintă subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021 – 2022, iar la începutul acestei luni au fost repartizate aproximativ 19 milioane de lei.

Articolul precedentDosar penal pentru o femeie care a spart un termometru în propria locuință
Articolul următorLucian Bode: Frontierele de stat ale României sunt sigure