Gabriela Firea: „Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe”

În acest an, 33 de femei și-au pierdut viața în urma violenței domestice

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, s-a întâlnit cu victime ale violenţei domestice din judeţul Ialomiţa, ocazie cu care a anunțat că au avut loc discuții cu Lucian Bode (Interne) în vederea implementării cât mai rapide a brățării electronice pentru victimele agresiunilor. De altfel, legea a fost promulgată de către președintele Iohannis încă din luna mai a acestui an. Potrivit ministrului Gabriela Firea, în acest an, 33 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza loviturilor primite, după ce numărul acestora a ajuns în anul 2020, an pandemic, cu o serie de restricții de circulație, la 72, în ciuda faptului că aveau ordinul de protecție în buzunar.

„Am discutat zilele acestea cu domnul ministru de Interne, Lucian Bode, şi este total de acord ca în perioada următoare să intensificăm eforturile comune, pentru a implementa proiectul brăţară electronică pentru agresori, pentru ca aceştia să fie monitorizaţi şi să fie identificaţi dacă se apropie nepermis de victimă”, a spus Firea. De altfel, ministru a subliniat faptul că ordinele de restricţie au fost încălcate de multe ori, motiv pentru care victimele au avut de suferit.

Mai mult, Gabriela Firea le cere femeilor care sunt în astfel de situații să apeleze de autorități, încă de la primele semne de violență domestică, susținând că „nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe, fizice, verbale, psihice, chiar şi spirituale, de orice natură, care se încadrează în legislaţia naţională sau internaţională”, a declarat ministrul.

Totodată, Gabriela Firea a arătat că în urma campaniilor de informare, în anul 2020, anul în care din cazua pandemiei, numărul victimelor care au sunat să ceară ajutor la serviciul Helpline 0800500333 a fost mai mare decât în anii trecuți.

Zeci de femei decedate, cu ordinul de restricție în buzunar

În 2020, aproape 10.000 de femei au fost bătute de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. De altfel, în lipsa brățărilor electronice, hârtiile emise de polițiști sau de judecători au fost inutile. „Violența domestică este vizibilă doar în momentul în care victima atrage atenția prin moartea ei. Până atunci, din păcate, chestia asta, „eu nu mă bag”, toleranța excesivă este mult mai vizibilă”, preciza în urmă cu ceva vreme sociologul Gelu Duminică, citat de Digi24.

Conform sursei sus menționate, creșterea violenței domestice, de la un an la altul, s-a văzut și în numărul ordinelor de restricție. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.

Pandemia a accentuat violenţa domestică. Numărul ordinelor de protecţie a crescut în 2021

Articolul precedentEugen Tomac: „Este șocant și scandalos ce poate face emblema AUR”
Articolul următorUPDATE. Suspectul dublului asasinat de la Iași, reținut la Roma