Aceasta este decizia afișată de Criomec SA, deși vaccinarea anti Covid nu este obligatorie

Update. Inspectoratul Teritorial de Muncă recunoaște că măsura dispusă de Criomec SA este abuzivă. Potrivit publicației viațaliberă.ro, i-a informat pe angajații afectați de decizie că pot formula sesizări.

Deși am încercat să avem un dialog civilizat cu conducerea acestei firme, a fost imposibil. Precizăm că, în conformitate cu normele stabilite de CEDO, dialogul inițiat de un jurnalist în legătură cu un subiect de interes public este prezumat că poate fi reprodus.

Iată reacția celui care s-a prezentat manager Crimomec(n.r Alexandru Șerban)„ Să vină ITM-ul să mă amendeze. NU vă declar nimic, nu mă înregistrați”

Vaccinarea anti Covid NU este obligatorie nici măcar în rândul cadrelor medicale. Au obligația de a prezenta un test negativ. Certificatul verde digital oferă acces la restaurante și cafenele, nu și la locul de muncă. Cu toate acestea, o societate a decis ca începând cu 15 octombrie ac să suspende contractele de muncă lucrătorilor care NU prezintă adeverință de vaccinare(n.r în cazul primei doze) sau certificat verde digital. Este vorba despre Criomec SA-cu sediul central în Galați, care are ca activitate principală proiectarea/construcția instalațiilor civile.

Anunțul postat de noi arată decizia acestei unități, care, în fapt, nu are nicio bază legală. Contactați, reprezentanții Criomec SA au fost mai interesați să afle cine ne-a furnizat informația, nu să răspundă în ce temei legal impune angajaților să se vaccineze.

„Dar cine v-a dat informația?(n.r secretariat). Am discutat la resurse umane și nu au astfel de informații. Singurul în măsură să vă explice este domnul director”, ne-au declarat reprezentanții Criomec SA, vizibil surprinși că avem cunoștință de această decizie.

Conducerea societății ar urma să transmită un punct de vedere, însă nu a făcut-o până la postarea acestui articol.

Vaccinarea împotriva Covid NU este obligatorie, testarea este măsura care nu încalcă drepturile omului

Ziarul de Investigații nu se pronunță cu privire la eficiența vaccinului anti-Covid, ci la respectarea relațiilor de muncă. Câtă vreme nu există cadru legal pentru a obliga anumite categorii profesionale să se imunizeze, un angajator nu poate forța un angajat să se vaccineze. Sub presiunea pierderii locului de muncă, oamenii devin vulnerabili și iau decizii pripite. Prin urmare, inspectoratele de muncă au obligația, în astfel de situații, să verifice și securitatea locului de muncă, nu doar rafturi pline de hârtii. Mai mult decât atât, datele oficiale arată că sunt oameni care se reinfectează cu Covid și după vaccinarea cu schema completă. Or, din acest punct de vedere, singura metodă de a fi sigur că nu ești infectat rămâne testarea.

Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă

Medicii, profesorii, elevii au obligația să se testeze de Covid. Vaccinarea obligatorie ar trebui să rămână ultima variantă, ceea ce denotă că nu există obligativitate în România. Iată ce declara fostul premier al României, Florin Cîțu, cu puțin timp înainte să fie demis.

„Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, spunea fostul premier, la Digi 24.

Articolul precedentPrimăria Capitalei va împărți persoanelor fără adăpost măști și dezinfectant
Articolul următorAna Loredana Predescu: „Până în prezent autoritățile nu au comunicat cauzele incendiilor din spitalele din România”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”