USR ia în calcul alegerile anticipate și se alătură celor de la PSD și AUR

În acest moment, alegerile anticipate sunt susținute doar de PSD și AUR, partide care au crescut foarte mult în sondaje, comparativ cu scorurile din decembrie 2020.

Încurcate sunt căile negocierilor politice, mai ales când miza este una mare. USR s-a putea alătura PSD și AUR în vederea alegerilor anticipate, dacă PNL și UDMR refuză refacerea coaliției de guvernare, iar varianta de guvern propusă de Dacian Cioloș nu va trece de Parlament, mai mult, dacă Iohannis îl va propune pe Cîțu ca premier.

Potrivit unor surse News.ro, miercuri seară în cadrul Biroului Național, liderii USR au decis strategia pentru perioada următoare, iar una dintre variante este cea a alegerilor anticipate, deși președintele Iohannos consideră ca inoportună o astfel de variantă.

De altfel, potrivit Antena 3, guvernul USR cu care s-ar putea prezenta Dacian Cioloș, în Parlament, dacă negocierile cu PNL și UDMR vor eșua, este următorul: Dan Barna – vicepremier și ministru de externe, Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății, Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor, Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene, Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei, Stelian Ion – Ministrul Justiției, Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii, Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor, Ștefan Pălărie – Ministrul Educației, Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor, Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării, Iulian Bulai – Ministrul Culturii, George Cățean – Ministrul Agriculturii.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de preşedintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliţia cu PNL şi UDMR şi pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu preşedinţii celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar şi scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament şi asta se va întâmpla şi dacă ajungem la un acord, şi dacă nu. În aceste condiţii, Biroul Naţional al USR a decis să continue discuţiile cu foştii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare şi propunerea unei liste de miniştri. Dorinţa noastră e refacerea coaliţiei, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eşuează e nevoie să oferim o soluţie funcţională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloş, citat de Antena 3.

 În acest moment, alegerile anticipate sunt susținute doar de PSD și AUR, partide care au crescut foarte mult în sondaje, comparativ cu scorurile din decembrie 2020.

Potrivit Art 89 din Constituția României, Președintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Cioloș: „Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea”

Articolul precedentPercheziții la centrele de vaccinare din Prahova. Asistente medicale, aduse la audieri
Articolul următorCe cumpără românii din piață: pește, conserve și medicamentele ”anti-Covid”