Captură video -Știrile Pro Tv
Captură video -Știrile Pro Tv

România se clasează pe locul 5 în lume la numărul de decese Covid, doar în ultima săptămână. Românii refuză să înțeleagă conceptul de criză sanitară, de grijă, de vaccin sau ideea că un gest ”basic” poate face diferența între ATI și viață.

S-ar spune că nu toți sunt primitivi. Nu toți. Doar că România deține o rată de sub 30% din populaţie vaccinată cu schema completă.

Se ajunge la generalizare, în contextul în care ne clasăm pe un ”fruntaș” penultim loc la vaccinare. Tot la generalizare se ajunge și pentru că spațiul carpato-danubiano-pontic a reușit performanța de a ”lupta” pentru a înregistra cel mai mare număr de decese, dacă se poate, la nivel mondial.

Generalizarea stă și în mândria dacică și ardoarea cu care românii încă tratează cancerul cu zarzavat sau încăpățânarea cu care militează împotriva unui banal test Papanicolaou.

Românii cumpără medicamente antivirale rusești, neautorizate, care ar trata coronavirusul. De unde? De la taraba din piață. De ce? Pentru că vaccinul e gratis.

Pe lista de cumpărături, printre țigări la negru și pește moldovenesc servit pe sub tejghea, și-a făcut apariția și ”tratamentul anti-covid”. Formula minune apare pe tarabele din Iași și Suceava.

Este plasat la loc de onoare, printre de nuci, pește, conserve și biscuiți. Prezintă încredere pentru că vine însoțit de încurajările vânzătoarei.

Românul nu se întreabă dacă persoana care îi oferă tratamentul are pregătire medicală. Românul e setat să cumpere, așa cum vânzătoarea e setată să vândă un medicament fără aprobări și autorizații adus, împreună cu peștele, din Republica Moldova și Ucraina. Că Basarabia-i pământ românesc.

Ce conține vaccinul? Orice încape în mintea românului. Și o cantitate mare de ignoranță și iraționalitate

Un antiviral produs de o companie din Rusia, deținută de un miliardar, a reușit să-i facă pe români să găsească calea, adevărul și viața.

Plătesc 100 de lei ca să lupte și cu virusul, dar și împotriva vaccinului. Victorie dublă.

Plătesc 100 de lei, dar se amuză când își amintesc cum proștii de americani înghițeau clor pentru a scăpa de coronavirus, undeva în 2020.

Plătesc 100 de lei, dar se plâng de minciunile pe care le vinde clasa politică.

Un medicament vândut la negru, care nu este aprobat niciunde în Uniunea Europeană, reușește ceea ce nu a reușit sistemul medical în aproape 2 ani: să-i confere încredere românului de rând.

Ortul popii se dă la ATI, la pachet cu un loc asigurat la subsol, în morga spitalului

Mulți români vor muri de Covid sau vor muri testând ”tratamentul anti-Covid”. Vor muri cei care au refuzat să se vaccineze, și vor muri și cei cărora li se refuză patul de la ATI, deși au bifat tot ceea ce era moral, rațional și civic: vaccinul. Vor muri de o moarte mai ”milostivă”, în timp ce sistemul Sanitar prioritizează prostia maselor.

Vaccinul nu costă și nici nu te face nemuritor. Dar nici cea mai bună strategie de marketing nu are. Unii abia mai respiră în spital pentru că nu au fost deplin satisfăcuți de reclama la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Alții înghesuie tratamente rusești în plasa cu zarzavat, pește și țigări. Alegeri.

Alegeri personale și un inspector DSP care se face că nu vede: ”Eu știu că sunt folosite, dar nu oficial. Dacă omul își ia și folosește e problema lui, e pe responsabilitatea lui”, a declarat directorul DSP Iași.

DSP se face că nu vede, România se face că virusul nu există, iar locurile de la morgă ajung să se dea pe pile.

Din păcate, vaccinul, chiar și fără reclamă colorată, combate doar boala. Nu și prostia.

VIACristina Antal
Articolul precedentUSR ia în calcul alegerile anticipate și se alătură celor de la PSD și AUR
Articolul următorNăsui și negocierile aflate în impas. „Țara trebuie guvernată”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time