Cioloș: „Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea”

După prima întâlnire dintre premierul desemnat și liderii PNL și UDMR s-a decis următorul termen, până la care aceștia să se prezinte cu mandatele din partea partidelor sale în vederea formării unui noi guvern de coaliție

Premierul desemnat, Dacian Cioloș a afirmat că foștii parteneri de coaliție au cerut timp „pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliția”, iar termenul pe care l-a oferit este până vineri, pe considerentul că un eventual guvern susținut de Coaliție este cel mai bun lucru în acest moment. Totodată, Cioloș a precizat că nu se joacă cu mandatul primit de președintele Iohannis.

„Situația politică este instabilă, situația economică se degradează, situația medicală este dezastruoasă. Și, cu toate acestea, primesc întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente. Nu cad pradă disonanței și am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize”, a scris Cioloș, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.

Cioloș a subliniat, de asemenea, că nu cere nimănui sacrificii politice, dar că speră ca toți cei implicați să dea dovadă de maturitate pentru a înțelege că „soluțiile implică renunțare, poate o formă de sacrificiu, dar și diplomație. Avem un început de negociere și vă rog pe toți, cetățeni sau oameni de presă, analiști politic sau simpli pasionați de jocul politic, să înțelegeți că de rezultatul din aceste zile depinde viața multor cetățeni ai României. Am fost azi întrebat și dacă am impresia că aș putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și luni va face un sacrificiu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea”, a mai scris Cioloș, adăugând că un sacrificiu mai mare decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. „Nouă nu ne e teamă de acest lucru”, a concluzionat premierul desemnat.

Potrivit unor surse News.ro, în cazul în care PNL și UDMR vor refuza refacerea coaliției, USR a decis ca Dacian Cioloș să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor, USR. Mai mult decât atât, dacă acesta nu va trece testul votului, iar Iohannis îl va propune pe Cîțu, ca premier, USR să susțină ideea alegerilor anticipate. În acest moment, alegerile anticipate sunt susținute doar de PSD și AUR, partide care au crescut foarte mult în sondaje, comparativ cu scorurile din decembrie 2020.

Întâlnirea dintre Cioloș și liderii PNL și UDMR, fără rezultat

Articolul precedentAna Loredana Predescu: „Până în prezent autoritățile nu au comunicat cauzele incendiilor din spitalele din România”
Articolul următorTătaru: „Vom trece un val patru cu foarte multe victime și vom aștepta un val cinci”