Florea Daniel, încă un tun de milioane de euro din bani publici

Încurcate sunt căile politicii, dar mai ales a hotărârilor nedigitalizate. Primarul Sectorului 5, Florea Daniel a reușit ca pe final de mandat să mai dea un tun de 10 milioane de euro unei firme recent înființate, fără angajați, dar „conectată” la robinetul banilor publici. Suma reprezintă contravaloarea a  33 de mii de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5.

Concret, pe 15 aprilie, în plină stare de urgență, când încă nu se știa sub ce formă se vor relua cursurile elevilor, consilierii locali luau o decizie prin care se aproba „derularea și finanțarea, din bugetul local al sectorului  5, a programului Start spre o educație digitală”, urmând ca finanțarea să se facă din bugetul local al sectorului, capitolul „Cultură”.

Potrivit acestei hotărâri, programul avea în vedere 27.500 de elevi (din toate ciclurile)  și 3.000 de profesori. Atunci primarul Florea Daniel își propunea achiziționarea de telefoane smart, pentru elevi, la prețul de 300 de lei, respectiv tablete, pentru profesori, la 1.500 de lei.  O valoare totala de 12,75 milioane de lei. Decizia acestuia a stârnit discuții între consilieri, astfel că pe 7 mai, Florea a anunțat că licitația a fost anulată din cauza unor „diverse pierdici” – nu a primit acceptul de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Jaf de 7 milioane euro în sectorul 5: reabilitarea grădinițelor, afacerea de casă a primarului Florea Daniel

Totodată, Florea a venit cu o altă veste, în loc de telefoane, elevii urmau să primească tablete. În cadrul aceleiași ședințe, pe ordinea de zi au fost introduse suplimentar câteva proiecte de HCL, printre acestea și unul privind „modificarea și completarea HCL Sector 5 nr 80/15.04.2020 privind aprobarea derulării și finațării, din bugetul local al sectorului 5 a programului Start spre o educație digitalizată”.

Economatul, de la tarabe la tablete

 În urma acestor modificări a apărut numele firmei care avea să se ocupe de achiziționarea produselor necesare implementării programului – SC Economat Sector 5 SRL. De precizat că același „Economat” avea în atribuții și asigurarea premiilor „programului multianual de recunoaștere a performanței în educație în unitățile de învățământ din sectorul 5”, potrivit hotărârii privind „modificarea HCL Sector 5 Nr. 352/23.12.2019”. Menționăm că HCL 352/23.12.2019 nu mai este accesibil pe portalul primăriei Sectorului 5.

Totodată, reamintim că SC Economat Sector 5 SRL este o firmă care se ocupă de vânzarea de produse alimentare, respectiv închiriere spații comerciale, nu achiziție de electronice.

„Conform invitației de ofertare, valoarea estimată a contractului este de 10 milioane de EURO, iar o tabletă ajunge la aproximativ 1.700 lei. Întregul proces de achiziție a fost făcut pe ascuns, fără să existe vreo urmă de el pe platforma de licitație SICAP sau pe site-ul primăriei. În momentul de față nici primăria, nici Economat Sector 5 nu vor să ofere informații despre tabletele de 10 milioane de EURO”, potrivit Buletin de București.

Prețul acestor tablete este mai mult de dublu față de cele de la Cluj, de exemplu. În luna aprilie,  Emil Boc a achiziționat 1.678 de tablete pentru elevii din medii defavorizate, la prețul de 750 de lei.

Tabletele s-au „înmulțit”

Între timp, numărul de device-uri electronice a crescut, de la 30.500 (telefoane plus tablete), la 33.000 de tablete. „Toți elevii și profesorii din sectorul 5 vor primi tablete cu acces gratuit la internet pe o perioadă de doi ani. Sunt 33.000 de tablete în drum spre noi, toate livrările vor începe de săptămâna viitoare. Eu sper ca o mare parte dintre ele să fie livrate până luni, dar livrările vor fi făcute gradual, pe măsura stocurilor”, se lăuda Florea Daniel pe Facebook.

Conform Buletin de București, beneficiarul direct al acestui „tun” este o firmă nou înființată (la finalul lunii noiembrie 2019), fără angajați, dar conectată la „robinetul” banilor publici. DAP Team & Partners, o firmă ce oferă activități de consultanță în management, este deținută de Daniel Petrov, un apropiat a lui Marian Vanghelie.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentRAJA, opt luni de acțiune împotriva Covid-19
Articolul următorCiolacu e supărat pe liberali, dar e mulțumit că primarii PSD au făcut ce trebuia pentru un an școlar în siguranță