Pesti morti
Pesti morti. Sursa foto: stiripesurse.ro

Dezastru ecologic de proporții pe fluviul Oder, în estul Germaniei. Mii de pești plutesc morți pe apă, localnicii fiind sfătuiți să nu se apropie de fluviu, potrivit stiripesurse.ro. Bancurile de pești se îndreaptă spre malurile din apropierea orașului Schwedt, fiind probabil aduși de curentul fluviului din Polonia, unde primele cazuri au fost semnalate de localnici și pescari pe 28 iulie. Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a cerut o anchetă exhaustivă în vederea stabilirii cauzelor acestui ”dezastru ecologic”.

”Seamănă cu Cernobîl, când, după dezastru, autoritățile sovietice au trimis oameni să ia parte la parada de 1 Mai”, a declarat Daniel Petrykiewicz, activist de mediu.

 Michel Tautenhahn, adjunctul șefului Parcului Național Valea Oderului de Jos a dezvăluit că sunt ”pești morți peste tot” 


Moartea lor este ”atipică”, a declarat Axel Vogel, ministrul Mediului din landul Brandenburg. ”Tone” de pește probabil au pierit deja. Uciderea peștilor este adesea cauzată de distorsiunea nivelului de oxigen atunci când nivelul apei este prea scăzut. Dar noi am observat o creștere a nivelului de oxigen de câteva zile, ceea ce indică faptul că a fost introdusă o substanță străină care a provocat toate acestea”, a dezvăluit Axel Vogel. În Germania se fac teste pentru a stabili natura substanței, autoritățile semnalând niveluri extrem de mari de mercur, care urmează să fie sau nu confirmate.

Oficialii germani au acuzat autoritățile poloneze că nu i-au informat

 Guvernul polonez este criticat pentru că nu a reacționat mai devreme. ”Inițial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”, a precizat premierul polonez Mateusz Morwiecki, în podcastul său săptămânal.

”Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea să naturală. Cantități uriașe de deșeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplină conștientizare a riscului și a consecințelor”, a spus premierul.

Dezastru ecologic în Bicaz: toți peștii au murit otrăviți (Video)

Articolul precedentAvertisment: Băuturile răcoritoare, expuse prea mult la soare, devin toxice
Articolul următorMinistrul Digitalizării: Dosarul cu șină nu va dispărea prea curând în România