Sursa: Facebook

 Dosarul cu şină nu va deveni amintire prea curând în România, a anunțat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, potrivit ziare.com.

”Primesc zilnic această întrebare, când scăpăm de dosarul cu şină? Se va întâmpla lucrul acesta în ani de zile, nu se va întâmpla de azi pe mâine. Pentru cloud-ul guvernamental, migrarea a 30 de instituţii publice de nivel central, la finalul anului 2026 trebuie făcut, asta este ţinta asumată în PNRR”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja: Am pus această problemă din prima zi, cum să fii în Ministerul Digitalizării şi să plimbi hârtii toată ziua?

Acesta susține că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar a semnat electronic contractul de implementare al cloud-ului guvernamental. 

 ”Munţi (de documente de hârtie am semnat – n.r.). În fiecare dimineaţă aşa îmi încep ziua. Intru în acest minister şi găsesc vrafuri de documente pe care le semnez. Am semnat şi electronic, am semnat şi contractul de implementare al cloud-ului guvernamental, l-am semnat electronic, dar când vine vorba de fluxurile de documente, ministerul nu are în acest moment o platformă care să gestioneze acest flux de documente. Am pus această problemă din prima zi, cum să fii în Ministerul Digitalizării şi să plimbi hârtii toată ziua?”, a declarat Burduja. 

Platformă online de gestionare a documentelor, folosită de funcționarii publici

Potrivit ministrului Sebastian Burduja, în următoarea perioadă va deveni funcțională o platformă de gestionare a documentelor, unde funcționarii publici vor lucra online și vor semna electronic documentele. ”Trebuie făcută o platformă de gestiune a acestor documente, trasabilă, cu număr, zile la fiecare direcţie în parte. Ministerul are o soluţie destul de primitivă, pe termen scurt ne vom strădui să o punem în practică. Mi-am propus de la 1 august să o operaţionalizăm. Anterior mi-am propus şi 1 iulie. Dar problema în sine nu este doar voinţa unui ministru sau voinţa altuia, ci disponibilitatea funcţionarului public de a lucra online şi de a semna electronic aceste documente”, a subliniat Burduja.

Potrivit ministrului Digitalizarii, odată cu implementarea cloud-ului guvernamental, românii vor putea fi siguri că datele lor vor fi mult mai bine protejate decât în prezent. Astfel, în momentul în care o instituţie a statului le va accesa datele, există o jurnalizare de neşters în care fiecare persoană va şti, în momentul în care o instituţie accesează datele, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal.

Ministrul Digitalizării, despre digitalizare: „Este cert că suntem în urmă”

Articolul precedentMii de peşti morţi plutesc pe fluviul Oder, la graniţa dintre Germania şi Polonia
Articolul următorLudovic Orban: „Toată politica guvernamentală este dictată de PSD”