Sursa: Facebook

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a recunoscut aseară că țara noastră este deficitară la aceste capitole, adevăruri care până la urmă sunt de necontestat.

Subiectul a fost abordat la B1 TV, în condițiile în care vicepreședintele Partidului Național Liberal și președintele filialei PNL Sector 1 – București a preluat ministerul de câteva luni.

Potrivit lui Burduja, România este mult deficitară pe digitalizare, însă aparent există un plan, cu atât mai mult cu cât „avem un proiect european în derulare, are termen toamna anului viitor”.

Din ce a detaliat Sebastian Burduja pentru sursa citată, România are totuși și un mic plus în fața altor state. Nu suntem în top, dar, potrivit ministrului Digitalizării, tot este ceva:

Este cert că suntem în urmă. Acum două săptămâni am avut o prezentare privind viziunea asupra mandatului meu și am început cu un diapozitiv pe care am scris cifra 27. Este locul pe care România îl ocupă din păcate în toate topurile, și la digitalizare, și la bani alocați cercetării și la inovare. Deci suntem ultimii. Asta e realitatea.

Sunt țări mai mici și mai agile cum este Republica Moldova care sunt mult peste noi la digitalizare. La capitolul viteză a conexiunii ne mai spălăm puțin obrazul. Aici suntem pe locul 10”.

Iar dacă tot vorbim despre digitalizare, este clar de ce suntem „în urmă”, dacă analizăm definiția oferită de Sebastian Burduja:„Digitalizarea implică digitalizarea serviciilor publice. De câte ori avem de a face cu statul să o facem de la noi de acasă, să nu mai mergem pe la tot felul de ghișee. Ea necesită multe lucruri în spate. Fiecărui stat trebuie să dea fiecărui cetățean o identitate digitală unică și verificabilă”.

În vârstă de 37 de ani, Burduja se „luptă” cu digitalizarea de două luni, un minister ca o Cenușăreasă. După ce Florin Roman, cel care deținea acest portofoliu, și-a dat o demisie „de onoare” în urma scandalului legat de licența în economie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj pe care și-o trecuse în CV, dar care nu exista în realitate, ministerul a fost preluat în interimat de Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei.

Apoi, la final de ianuarie 2022, după un interimat de 45 de zile, portofoliul i-a revenit lui Marcel Boloș. Abia în luna mai Burduja a fost numit oficial ministru la Digitalizare, în condițiile în care în 2021 fusese la un pas să fie ministru la Finanțe, fiind nominalizat de ex-președintele PNL, Ludovic Orban, pentru acest portofoliu, împreună cu Bogdan Huțucă și Lucian Heiuș.

Articolul precedentMinistrul Gabriela Firea anunță adoptarea Legii Tineretului: Tinerii aflați la primul loc de muncă nu vor plăti impozit pe salariu, în primul an după angajare
Articolul următorO fetiță de 10 ani, victima unui viol, este nevoită să călătorească în alt stat pentru a întrerupe sarcina