Trăim în democrație, dar unii polițiști se comportă precum „securiștii” de odinioară. Mai exact, proprietarul site-ului mediacalarasi.ro, un jurnalist cu experiență și în presa națională, a dezvăluit pe etape mai multe nereguli de la Grădina Zoologică din Călărași. Totul în baza situațiilor factuale, cu înregistrări audio.
Mai mult decât atât, s-a folosit de instrumentele care stau la baza activității de jurnalist: solicitări de informații în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informațiile de interes public, cereri de puncte de vedere oficiale. Faptele care au făcut obiectul dezvăluirilor sunt grave: de la furtul unui compresor de către soțul directoarei Blebea Valentina, utilizarea cardului de motorină al instituției în beneficiul unor persoane străine din instituție, până la însușirea unui ied de către un comisar-șef din cadrul Poliției Rutiere Călărași.
Ce au făcut în tot acest timp polițiștii din Călărași? Au tăcut mâlc și au încercat să-l intimideze pe jurnalistul care a făcut primele dezvăluiri, preluate și de Ziarul de Investigații.
„Ori sursa domneavoastră este foarte bună, ori(…foarte proastă). Dacă nu e așa cum spuneți dumneavoastră, atunci vom lua toate măsurile legale(n.r. împotriva jurnalistului care a scris), fără supărare!”, este doar un fragment din convorbirea uimitoare pe care a avut-o șeful Poliției Municipale cu proprietarul site-ului mediacalarasi.ro.
În mod total neprofesionist, comisarul-șef Ivănuș Răzvan l-a apelat pe jurnalistul din Călărași, fără să i se spună în ce calitate îl invită la sediul Poliției, dacă există un dosar penal deschis pentru neregulile de la ZOO. Mai mult decât atât, un jurnalist nu poate deveni „martor”, „martor-denunțător” ori de câte ori are chef vreun polițist, din simplul motiv că jurnaliștii relatează fapte, situații. În caz contrar, ar însemna ca toți ziariștii să fie la sediile organelor de urmărire penală, doar pentru că își exercită activitatea.
Poliția Călărași a fost incapabilă să se autosesizeze și să demareze propria anchetă. Vrea probe „de-a gata” de la jurnaliști
Chiar dacă media a dezvăluit că animalele de la ZOO Călărași nu sunt hrănite corespunzător, că există suficiente date potrvit cărora cardul de motorină este folosit la discreție, dar nu în interesul instituției, că a dispărut un bun din patrimoniul public, Poliția Călărași nu s-a autosesizat, pentru a demara propriile anchete, deși legea permite acest lucru. „A luat foc” doar în momentul în care, la data de 8 iunie ac(moment surprins de camerele video-sperăm să nu fi fost șterse cu rea-intenție), un comisar-șef din cadrul Poliției Rutiere a intrat în sediul ZOO Călărași, îmbrăcat în uniforma de polițist și nu a plecat cu „mâna goală”, ci cu un ied. Dar, nu pentru a-l duce la veterinar sau pentru a-l hrăni cu biberonul. Din sursele noastre, a fost transportat la domiciliul său, în scop personal.
Când a auzit că vine Garda de Mediu în control, directoarea ZOO Călărași l-a luat cu „lugu-lugu” pe administratorul instituției. Scopul: să astupe păcura din curtea instituției
Administratorul Grădinii Zoologice a „detonat” bomba, chiar dacă acum este speriat, într-o oarecare măsură. El a fost surprins povestind cum a fost adus „de urgență” compresorul furat de soțul directoarei acestei instituții, la doar o zi după ce jurnalistul a făcut public acest lucru, în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, a relatat și cum Valentina Blebea(șefa ZOO Călărași) i-a cerut să astupe cu pământ suprafața plină de păcură din curtea instituției cu doar o zi înainte să vină în control Garda de Mediu.
„A venit cu lugu-lugu la mine. Că să facem curat, că vine Mediu. La mine nu e de lugu-lugu, că îmi fac treaba oricum, dacă mă lași în pace, dacă nu, vezi adevărata față”, este un fragment din dezvăluirile publicate de mediacalarasi.ro.
Prin urmare, consierăm că Ivănuș Răzvan, șeful Poliței Călărași, are ce și pe cine investiga, în niciun caz „ținta” nu trebuie să fie jurnaliștii. Există o practică nelegală, prin care unele persoane cu funcții publice, oameni politici cer jurnaliștilor ceea ce numai o instanță definitivă poate decide: scoaterea unui articol de presă, interzicerea dreptului de a mai scrie despre o anumită persoană/ instituție.
Ziarul de Investigații va cere un punct de vedere oficial Ministerului Afacerilor Interne.