PF Daniel (captură video)

Încă din primele zile ale confictului ruso-ucrainean, Biserica Ortodoxă s-a mobilizat și a acordat ajutor refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre, în Moldova și celorlalți rămași în Ucraina.

Primele care au oferit asistență umanitară la punctele de frontieră au fost Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Tulcii.

De asemenea, Patriarhia Română a activat platforma online ajutăcubucurie.ro, iar în colaborare cu Federaţia Filantropia, românii pot dona intrând pe fiideajutor.ro.

Peste 4.000 de preoți și voluntari au intervenit pentru sprijinirea celor care fug din calea războiului

Totodată, de la debutul războiului, 4.310 de persoane (preoți, voluntari) au asigurat asistență în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore. Mai mult, sprijinul umanitar a constat în bani și mai multe produse, printre care medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, etc.

„La acest sprijin se adaugă o serie de servicii sociale aflate în derulare (de traducere – 42.707 beneficiari; de consiliere şi orientare – 29.587 beneficiari şi medicale – 9.048 beneficiari). În ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor, au fost identificate 8.174 locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.

BOR a reușit să organizeze până acum aproape 130 de transporturi umanitare în România, 47 transporturi în Ucraina şi 10 transporturi în Republica Moldova.

Ajutorul umanitar oferit de BOR în aceste 19 zile de război este în valoare de 18.823.874 lei.

Reamintim că în zilele de 15 și 16 martie, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, va continua acțiunea de donare de sânge numită „Donează sânge pentru Ucraina!” în cadrul Campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viaţă!.” Acțiunea s-a derulat în perioada 2-8 martie.

În urmă cu șapte zile, Patriarhia Română a luat act de începerea războiului ruso-ucrainean.

„Să ajutăm în continuare pe refugiaţi, să ne rugăm pentru pace şi să fim făcători de pace. Este necesar să cultivăm pacea inimii noastre şi să ne rugăm pentru pacea între popoare”, au precizat reprezentanții BOR.

Citește și: BOR îndeamnă populația să sprijine refugiații din Ucraina

Articolul precedentElon Musk l-a provocat pe Putin. Ce i-a transmis liderului de la Kremlin
Articolul următorIstoria se repetă. Zeci de civili ucraineni au fost îngropați în gropi comune improvizate
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.