Vaccinarea populației ar putea deveni obligatorie

Proiectul de lege a fost inițiat în 2017, iar din martie 2020 se află în dezbatere în Camera Deputaților

Proiectul de buget pentru 2021 al Ministerului Sănătății (Anexa 3), aflat pe site-ul Ministerului de Finanțe, are printre măsurile cu privire la sănătatea publică o prevedere potrivit căreia se fac demersuri pentru vaccinarea obligatorie a populației. De altfel, în această lege apare și obligația MS de a desfășura campanii de informare, precum și asigurarea cu vaccinuri.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților, în primul rând a Ministerului Sănătății, de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri”, se arată în proiectul de buget pentru Sănătate.

Anexa 3 din Proiectul de buget pe 2021 al MS

Potrivit acestui proiect, printre măsurile cu privire la sănătatea publică este vizată reducerea incidenței bolilor netransmisibile care constitue cauzele majore de morbiditate, dizabilitate și mortalitate. De asemenea, reducerea mortalității și morbidității cauzate de bolile transmisibile.

Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedeste importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai exista și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni.Ca să luam doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în Romania au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale

a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății pentru Ziare.com

Vaccinarea anti-Covid, facultativă

În luna noiembrie 2020, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că imunizarea nu este obligatorie. „Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure și credibile ca să decidă acest lucru”, a spus Gheorghiță.

Proiectul legii, „blocat” în Cameră

Legea a trecut de Senat, încă din 2017, când a fost inițiată. Prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, chiar după ce a trecut de Senat, proiectul se află în dezbatere, în Cameră, din martie 2020.

Potrivit Art. 6, „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, aprobat prin hotărâre a Guvernului, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii ori unor grupuri de populaţie este obligatorie”. Totodată, „situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situații se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare şi/sau la recomandarea OMS.”

Articolul precedentPrimarul Cristian Popescu Piedone urmează dispozițiile de la „Mediu”
Articolul următorPrimul acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii DNA Constanța