Foto: Facebook

Încă un corupt nevinovat a zburat în alte țări pentru a scăpa hotărârea definitivă de condamnare la închisoare cu executare și, după cum a remarcat și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, aceasta este o modă în România. Este vorba despre Marian Zlotea, judecat pentru fapte din vremea în care era președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care în teorie ar trebui să execute 8 ani și 6 luni de închisoare. Instanța care a pronunțat hotărârea, Curtea de Apel București a decis și confiscarea a 263.000 de lei de la Zlotea, care fusese judecat pe motiv că, în perioada octombrie 2009 – mai 2010, în calitate de șef suprem al ANSVSA, împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat în scopul de a obține foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcțiilor deținute, de la agenții economici pe care îi supravegheau și-i controlau pe linie sanitar – veterinară și siguranța alimentelor.

Zlotea însă, ca orice nevinovat, își caută altă dreptate, în altă țară. Iar despre ce ar trebui făcut scrie Ana Birchall, care are și o solicitare către conducerea Ministerului Justiției. „Condamnatul pentru acte de corupție Marian Zlotea devine „fugarul” și „refugiatul politic” Marian Zlotea! Da, ați citit bine… acest domn scrie pe FB că este victimă politică și a solicitat în altă țară statutul de refugiat politic, deși la ora aceasta ar fi trebuit legal să fie în custodia autorităților române! Este un déjà vu că toți condamnații pentru corupție (când ar trebui să execute pedeapsa și să returneze statului român banii furați) să invoce că sunt victime politice, sunt persecutați politic și își iau tălpășița în alte țări de unde râd în nas autorităților statului român!
Solicit de urgență Ministerului Justiției ca, în principal, împreună cu Parchetul General și CSM să vină urgent cu măsuri care să împiedice fuga din țară a acestor persoane certate cu legea (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurinţă, măsurile precum controlul judiciar, interdicţia de a părăsi ţara, consemn la frontieră etc?!). Până la urmă politica penală a unui stat este făcută ținând cont în primul rând de realitățile din țară, or, în ultima vreme, deja devine o modă ca toți condamnații să își ia tălpășița și să nu execute pedeapsa prevăzută de hotărârea judecătorească, să nu returneze statului român banii furați. În schimb, cu tupeu, fie se dau cu zmeul, fie sunt prin țări exotice, fie își afișează opulența prin vile luxoase în Italia sau invocă, cu maximă obrăznicie, că sunt „victime politice”… Când furau banii românilor cinstiți nu mai erau „victime politice”???”, se întreabă retoric Ana Birchall.

Atunci când Zlotea a scris pe Facebook că este nevinovat, a caracterizat sentința ca fiind „nedreaptă, dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați. …În 4 decembrie 2020 am fost amenințat că dacă nu voi renunța la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat și am plecat din țara și nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfășuram în calitate de președinte al ATRNU! În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregatească am părăsit Romania și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”.

Articolul precedentAleșii României – Costel Fotea, președintele CJ Galați. Stăpânul unui județ mort
Articolul următorGripă aviară în Portul Constanța: au fost descoperite două lebede infectate