La Hunedoara, spre exemplu, favoriții pentru colectarea gunoaielor sunt cu „strigare publică”. Începem cu acest caz, fiind cel mai recent.
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a anunțat că se dorește rezilierea contractului cu firma de salubrizare BRAI-CATA. Consiliul Local a votat în unanimitate propunerea de reziliere a contractului cu operatorul de salubritate Brai – Cata, societatea care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor menajere din zona centrală a judeţului Hunedoara. În această zonă sunt incluse 37 de comune, oraşe şi municipii.
În pofida unui contract pe care nu l-a adaptat conform prevederilor legale, Bobouțanu anunță pe Facebook, zâmbitor, ce firmă dorește să participe la licitație publica. Mai exact, taie elanul altor societăți și deja pare că se anunță noul operator de salubritate.
„Sper ca la viitoarea licitaţie pentru desemnarea unui operator zonal să poată participa şi Salub Prest, societate care ar putea asigura fără probleme servicii de salubritate de o calitate mult mai bună atât pe raza municipiului nostru, cât şi în comunele din Ţinutul Pădurenilor”, a transmis primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Cât de „bine” miroase alianța PNL-PSD în unele afaceri cu gunoaie. Cazul fostei deputate Carmen Hărău
Administrația din Hunedoara nu are în vedere un lucru: nerespectarea legii în materia gestionării deșeurilor înseamnă pierderi financiare imense, suportate tot de cetățeni, plătitori de taxe și impozite. Un raport al Curții de Conturi arată că, în perioada 2008-2012, firma fostei deputate PNL(fostă membră PSD) a majorat traifele la gunoi cu indicele de inflaţie şi le-a practicat chiar fără a fi fost aprobate de Consiliul local Hunedoara. S-a solicitat aprobarea tarifelor modificate abia începând cu anul 2014 (HCL nr. 26/2014), după mai multe sesizări ale partidelor din opoziție și ale cetățenilor care s-au alarmat pentru banii scoși din buzunar în plus. Astfel, s-a ajuns la penalități în valoare de un milion de dolari, sumă plătită de Primăria Hunedoara, pe „spatele” cetățenilor, așa cum notează și hunedoaralibera.ro
Ordonanță de Urgență pentru datornicii liberali
Pentru că fosta deputată de PNL(Carmen Hărău) nu putea fi pe „minus” și-a convins colegii de partid să dea o Ordonanță de Urgență(n.r 3/2013) astfel încât Primăria să poată lua un împrumut în valoare de nouă milioane de lei. Din această sumă, au fost plătite datoriile către firma fostei deputate Carmen Hărău.
„Prestatorul (SC PROSERV SA, n. red.,) a uzat de prevederile contractuale şi a acţionat în instanţă UATM Hunedoara pentru întârzierile cauzate de lipsa lichidităţilor, încasând penalizări contractuale în sumă de 3.535.776 lei, dispuse de instanţa de drept comun. Beneficiarul însă nu a refuzat plata unor situaţii de lucrări care cuprind tarife neaprobate de Consiliul local (operaţiuni diverse nenormate = 58.338 lei, curăţat zăpadă prin pluguire = 13.789 lei sau dispecerat de iarnă = 235.157 lei)”, se menționează în Raportul Curții de Conturi realizat în urma controlului efectuat la sfârșitul anului 2014, potrivit sursei citate.
ANRSC nu a efectuat niciun control la primăriile din Hunedoara
La solicitarea noastră, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice(ANRSC) nu a făcut niciun control la primăriile din județul Hunedoara, în perioada ianuarie 2020-noiembrie 2021.
Cu alte cuvinte, instituția abilitată să verifice modul de derulare a contractelor privind gestionarea deșeurilor publice, aplicarea tarifelor corecte, nu știe de ce primăriile din Hunedoara au ajuns în imposibilitatea să achite facturile către actualul operator de salubritate.
În schimb, a atras atenția cu privire la neregulile din Capitală. Firma Eco Sud are de plătit Primăriei Generale suma de 132,8 milioane de lei, chiar dacă această companie a negat informația. ANRSC ne-a confirmat că are în derulare un control privind activitatea depozitului „Vidra”, administrat de Eco Sud. Această firmă este acuzată că a triplat tarifele pentru depozitarea gunoiului în mod nelegal.