Foto: Digi24
Foto: Digi24

Plajele noi din Mamaia sunt măcinate de apă. Fenomenul era unul de așteptat, specialiștii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea–Litoral anticipând această eroziune.

Din acest motiv, înnisiparea s-a realizat pe o porţiune de aproximativ 100 de metri.

”Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma”

În luna iulie a anului în curs, Paul Cononov, directorul ABADL, explica faptul că extinderea plajelor a creat nemulțumiri, care pot fi concentrate în 3 categorii:

  1. plajele sunt prea late;
  2. panta de intrare în apă este prea abruptă;
  3. nisipul nu mai este la fel de fin.

Am mai spus că toate aceste lucruri se vor regla în timp. Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de experți de cei mai buni specialiști din lume”, a explicat directorul ABADL.

Volume importante de nisip din Mamaia se vor muta în Năvodari, pe cale naturală (furtuni, curenți pe orizontală și verticală,)

Este unul din motivele pentru care în Năvodari nu s-au efectuat lucrări de combatere a eroziunii.

Paul Cononov a mai adăugat că, în 10 ani, lățimea plajei din Mamaia va fi mai mică cu 35 de metri, dar se va stabiliza în viitor. Este vorba de aproape 7 kilometri de plajă.

Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri”, a menționat Paul Cononov. Acesta a mai precizat că vor fi zone pe litoral care vor avea plajă cu pietriș, pentru că așa prevede proiectul de eroziune costieră.

Articolul precedentMarcel Ciolacu îl susține pe Stănescu la ANRE
Articolul următorCât de „bine” miroase alianța PNL-PSD în unele afaceri cu gunoaie. La Hunedoara, favoriții sunt cu „strigare publică”(I)
Jurnalist full-time / Pesimist part-time