SURSA FOTO: G4MEDIA

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, încearcă să spulbere ideea că Planul Național de Redresare și Reziliență al României mai poate suferi modificări în acest punct, cu atât mai mult cu cât în țară a și ajuns o primă tranșă a banilor.

Potrivit acestuia, nu se poate renegocia nimic în PNRR la modul la care s-a făcut vorbire de către PSD, ci eventual pot exista mici modificări, însă abia în 2023.

Iar faptul că PNRR este „bătut în cuie”, a mai explicat Vîlceanu, ține inclusiv de faptul că în România intenția ar fi ca proiectele să fie implementate cât mai rapid. Și, probabil, cât mai bine.

PNRR funcţionează ca un tot unitar, nu funcţionează cum sunt fondurile europene clasice, că dacă un proiect se blochează, celelalte merg, pentru că nu au nicio legătură cu acel proiect.

Tocmai de aceea, în 2023 poţi să ajustezi anumite investiţii pe care le ai de făcut prin PNRR. Adică poţi să verifici, atunci e un moment în care putem verifica dacă anumite proiecte sunt întârziate şi putem să ajustăm anumite proiecte de investiţii. (…)

Dar vă spun, nu se poate – ca să mai oprim un fake news – negocia nimic acum, doar ce am negociat, Doamne fereşte! În 28 octombrie a fost ECOFIN-ul în care a fost aprobat planul României. Nu se poate renegocia. (…)

Suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a declarat Dan Vîlceanu aseară, la B1 TV.

Cu toate acestea, încă de la început, social democrații au atras atenția că vor renegocierea PNRR, pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor. Iar în acest sens, Marcel Ciolacu a subliniat că are gânduri mari, respectiv ca, împreună cu partenerii liberali, să facă o vizită – aproape fulger – la Comisia Europeană, pentru a negocia „anumite capitole din PNRR”.

Din ce detalia acesta, totul este facil, dat fiind că „există la Comisia Europeană această posibilitate. În șase luni anunți, și într-un an poți să mergi la renegociere. Păi, ori facem o treabă cap coadă, ceva cu o logică economică, ori spunem că am încercat, astea-s argumentele… și ne vedem fiecare de drumul lui”.

De altfel, și europarlamentarul PSD Victor Negrescu a atras atenția zilele trecute că PNRR, în forma actuală, nu este adaptat realităților românești și a declarat că solicitat Comisiei Europene „să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne”.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a transferat însă României prima tranșă a banilor alocați prin PNRR – 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). În total, România va primi din partea Uniunii Europene granturi de 14,2 miliarde euro, dar şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul MRR.

Articolul precedentCătălin Drulă anunță întârzieri la toate proiectele de infrastructură
Articolul următorIncendiu la sediul unei primării din Argeș