Sursa: captura video

Poliţiştii din Capitală au făcut, ieri, percheziţii într-un dosar de delapidare şi spălarea banilor în care sunt vizate mai multe firme din domeniul reciclării deşeurilor. Prejudiciul este estimat la peste 12 milioane de lei. Au fost ridicate 72 de monede din aur şi a fost instituit sechestru asigurător asupra unor imobile şi asupra a trei autoturisme de lux, dar și asupra mai multor conturi bancare. La acest moment, potrivit datelor obținute de zin.ro, persoanele implicate în afacerile ilegale cu gunoaie sunt în libertate. Propunerea procurorilor de la Curtea de Apel București a fost respinsă de către un magistrat. Liderii grupării infracționale sunt verișorii celui cunoscut drept „Leo de la Strehaia”, aflat și el în arest pentru evaziune fiscală.

În baza probatoriului administrat, un bărbat de 34 de ani a fost reţinut, pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior, acesta a fost prezentat instanţei, care a dispus punerea în libertate a acestuia.  

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 3, sub supravegherea sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălarea banilor”, a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București(PCAB). 

„Mafia gunoaielor” e în clocot, dar nu s-a pus capac. Niciun OIREP nu a fost tras la răspundere penală

În fapt, mafia gunoaielor a dat în clocot încă de anul trecut. Unele persoane din Strehaia au dezvăluit că au ajuns să câștige bani mulți și negri din reciclarea gunoaielor. Au recunoscut clar că au colectat „gunoaie” doar pe hârtie, pentru a le da unor societăți private sau organizații nonguvernamentale(ONG) cu angajamentul că le vor recicla. Potrivit unor informații publice, totul a fost doar pe hârtie, iar statul a fost păgubit cu milioane de euro.

„Sunt firmele conduse de băieți lui Mituș de la Strehaia, care au făcut documente fictive pe deseuri din ambalaje și deșeuri electronice. Ei lucrează fictiv sa știe toată lumea de ei. Toate firmele sunt conduse de ei și făcute raportări fictive către mai multe OIREP-uri din România. Firma a lucrat cu Recicador , Ecosmart union, Environ , Ccr logistic , Eco x.  Și veți vedea mai târziu și denunțurile făcute care au băgat jumate din Strehaia la pușcărie”, menționa o sursă apropiată anchetei.

De altfel, din datele noastre, care au ajuns și pe masa procurorilor, sunt indicii că între administratorii firmelor anchetate și reprezentanții Environ(n.r. asociație de colectare și reciclare) a existat un circuit al banilor, care, în mod normal, nu poate fi derulat la negru doar de către o parte.

Cu toate acestea, în mod surprinzător, niciun OIREP nu a fost anchetat, ci (culmea) se declară tot păgubit.

Adina Ștef, manager Asociația Environ- „Părerea mea e că ați făcut mizerii împreună și acum nu vă mai înțelegeți”(cu referire ala președintele Environ, Răzvan Ziemba)Și începeți să vă dați în gât unii pe alții!”(discuție din 2021)

Contactat de zin.ro, Răzvan Ziemba, președintele Environ, a menționat pentru zin.ro, că „nu știe despre ce este vorba”.

OIREP-urile sunt organizațiile care au obligația să sprijine producătorii de ambalaje să recicleze deșeurile, pentru a proteja mediul. Cei care genereaza deseuri provenite din ambalaje riscă amenzi in cazul neatingerii cotelor de reciclare. În fapt, ei sunt sunt cei care preiau sarcina producătorilor și importatorilor de ambalaje de a recicla. Din păcate, uneori, reciclarea se face doar pe hârtie, așa cum a constatat și Poliția. Revenim cu noi detalii, imediat ce cursul anchetei penale ne va permite să facem acest lucru.

Articolul precedentLudovic Orban: ”Ciucă nu este original. Nu face decât să îl plagieze pe Ponta”
Articolul următorAeroporturile și centrele comerciale ar putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”