foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Toți românii sunt sfătuiți să facă economie și chiar să se mai îmbrace mai gros, pentru a trece cu bine această iarnă, în contectul crizei energetice din toată lumea. Cu toate acestea, unele categorii social-economice beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie.

Deputatul Alexandru Muraru(PNL) a depus un amendament la Legea privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. El dorește să fie incluse aeroporturile din România, dar și firmele care activează în centrele comerciale, pe care le cataloghează „mari consumatori energetici”. El susține că acestea trebuie să aibă  schema de plafonare a prețului energiei electrice la nivelul de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum din anul 2021.

„Am discutat cu mulți antreprenori care își desfășoară activitatea în centre comerciale și am constatat omisiuni în schema de plafonare. Este vital ca România să salveze cat mai multe IMM-uri prin plafonarea tarifului energiei, altfel va fi foarte greu pentru acestea sa supraviețuiască. Aceste întreprinderi (retaileri, cafenele, agenţii de turism, servicii diverse, librării, restaurante, etc.) nu au calitatea de consumatori finali acum. Acestea se află în centre comerciale care au contoare generale pentru întregul imobil, fiind utilizate, în fapt, de către operatorii economici care își desfășoară activitatea în interiorul acestora”, a explicat deputatul Alexandru Muraru.

Aeroporturile și centrele comerciale ar putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie. Marile magazine au luat deja primele măsuri pentru reducerea consumului de energie

Potrivit liberalului Alexandru Muraru, factura la energia electrică pe care o primește un aeroport din România depășește 70 000 de lei lunar, iar în perioada următoare acestea ar putea fi în incapacitate de plată.

„Există o posibilitate mare ca în aceste condiții, în care facturile mari la energie vor crea o problemă majoră, antreprenorii afectați să ajungă în situația de suspendare sau chiar încetare a desfășurării activității, ori retragerea cu totul de pe piața locală, s-a exprimat Alexandru Muraru.

Amendamentul urmează să fie dezbătut în Parlament și supus aprobării. Marile magazine au anunțat căvor reduce consumul de energie și vor  optimizara orelede folosire a echipamentelor ce pregătesc alimente calde. Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor aferente acesteia pentru consumatorii finali sunt valabile până în luna martie 2023.

Articolul precedentRudele lui „Leo de la Strehaia”, la ananghie. Procurorii au dat buzna în casele lor și au pus sechestru pe toată averea. „Mafia gunoaielor” e în clocot, dar nu s-a pus capac
Articolul următorCadou inedit adus de un pelerin la racla moaștelor Sfintei Parascheva
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”