Sursa: mmb.ro

Început oficial pe 8 octombrie, pelerinajul anual la moaștele Sfintei Parascheva este în plină desfășurare, zeci de mii de oameni fiind prezenți în aceste zile la Iași.

Credincioșii o sărbătoresc anual, pe 14 octombrie, pe cea considerată Ocrotitoarea Moldovei, iar de regulă oameni din toată țara vin la racla moaștelor Sfintei, să îi aducă flori sau chiar cadouri, în speranța că rugăciunile le vor fi ascultate.

Anul acesta, potrivit România TV, Sfânta Parascheva a primit în dar chiar un… covor.

Am adus un covor pentru Sfânta Parascheva. Păi dacă-i ziua ei pe 14 octombrie, am adus un covor. Venim în fiecare an, dar l-a trimis fata mea”, a spus credinciosul, citat de România TV.

Sursa citată arată că, până în acest moment, pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva au trecut peste 100.000 de pelerini, timpul de așteptare fiind de 4 ore. Hramul Sfintei Parascheva este însă prăznuit mâine, când este de așteptat ca numărul pelerinilor să crească.

A devenit o tradiție ca în fiecare an, în jurul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei, racla cu moaștele Sfintei să fie purtată de preoți pe umeri și să fie depusă spre închinare miilor de pelerini care sosesc la Iași în această perioadă. Anul acesta, ziua de 8 octombrie a reprezentat momentul scoaterii sfintelor moaște din Catedrala Mitropolitană și așezarea lor în baldachinul special amenajat și împodobit cu flori, situat în fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”. Totodată, alături de Sfânta Parascheva se află și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, care a fost adusă ieri seară de la Mănăstirea Neamț.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba de hram va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Cei care nu vor reuși să fie prezenți în preajma zonei amenajate, vor putea urmări slujba și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași în mai multe locații.

Racla Sfintei va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie. Dacă însă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunța în acele momente”, au anunțat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașiului.

Anul trecut, când pelerinajul a început din 9 octombrie, peste 45 de mii de credincioşi au trecut prin faţa raclei Sfintei Parascheva. Timpul de așteptare al pelerinilor a fost de 20 de minute, comparativ cu 12 ore în anii precedenți.

Articolul precedentAeroporturile și centrele comerciale ar putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie
Articolul următorRareș Bogdan, nouă profeție: „Șanse mari ca România să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede”