Dacă în urmă cu doar câteva zile europarlamentarul Rareș Bogdan aproape că ne vedea intrați în spațiul Schengen ca un cadou de Crăciun, pe măsură ce trece timpul, vicepreședintele PNL își nuanțează declarațiile.

Fie că uită ce spune, fie că este conștient de situație, europarlamentarul a revenit cu o nouă profeție privind intrarea României în Schengen.

Potrivit celei mai recente intervenții „în lumina reflectoarelor”, Rareș Bogdan a declarat la Digi TV că țara noastră va face pașii treptat, avansând noi termene.

Însă în una dintre vechile sale declarații, europarlamentarul arăta că intrarea în Schengen este tot mai aproape și că, din punctul său de vedere, există un minim procent pentru ca acest deziderat să nu fie îndeplinit până la Crăciun, „practic, România să își reia locul, să revină acolo unde este absolut firesc să revină, dar întrebarea este ce se întâmplă în cazul în care nu vom fi admiși – Doamne, ferește! 1%”.

Aseară, însă, România intra „în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede”. Ce înseamnă însă „mai repede” nu a mai explicat:

Există șanse mari ca România să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede. Dar nu vreau să înaintez o dată. Consiliul JAI de pe 8 decembrie, de la Praga, va fi hotărâtor, sigur că în cadrul acestui consiliu, din păcate România nu va avea drept de vot, deși va participa.

Vor vota doar țările din spațiul Schengen, adică cele din UE care fac parte deja parte din spațiul Schengen, și cele 4 țări, inclusiv Elveția, care sunt membre Schengen, dar nu sunt membre UE (…).

Dar trebuie să recunoaștem o chestiune. Spațiul Schengen și dezbaterea pe spațiul Schengen, respectiv accesul în acest spațiu, este o chestiune mai mult politică, decât tehnică.

România de mult timp are rezolvată problema tehnică, problema a fost întotdeauna politică, și eu mi-aș dori foarte mult ca această dezbatere politică pe accesul României în spațiul Schengen să nu fie din nou tulburată de disputele politice din cadrul guvernelor sau a scenei politice interne a unei țări, în speță Olanda, acolo unde premierul Mark Rutte este susținut de nu mai puțin de 4 forțe politice, una din EPP, două din grupul Renew, și una conservatoare, de extremă, care, deși are cea mai mică pondere în cadrul coaliției, pe surse doar, jurnalistice, până acum nu am văzut o poziție oficială, ar avea o oarecare poziție.

Deocamdată, ce știm este că trebuie să trecem legile Justiției, că trebuie să încercăm să ridicăm MCV-ul, sau să decuplăm Schengen-ul de MCV dacă se poate, și să facem lobby-ul politic necesar la familiile noastre politice, pentru a avea susținere”.

Articolul precedentCadou inedit adus de un pelerin la racla moaștelor Sfintei Parascheva
Articolul următorPrimarii din Sectoarele 1 și 6, în conflict deschis pe tema ajutoarelor pe care Clotilde Armand vrea să le dea votanților