Călărășenii merg la plajă, chiar dacă în apă a fost găsită bacteria E,coli

E vară, soare, oamenii vor să se relaxeze, iar cei care locuiesc în orasul situat pe malul stâng al Borcei, Călărași, se pot simți ca pe litoral, datorită plajelor din această zonă. Cu toate acestea, două instituții -cheie pentru sănătatea noastră, Direcția de Sănătate Publică(DSP) și Agenția pentru Protecția Mediului(APM) nu garantează dacă luăm sau nu Escherichia coli(n.r. o bacterie periculoasă pentru organismul uman, care în formă severă necesită tratament de specialitate) în cazul în care ne scăldăm în Borcea.

Primul semnal a venit de la APM Călărași. La data de 22 iunie ac, oficialii acestei instituții au transmis că administratorii plajelor au primit notificări să nu mai permită accesul oamenilor(n.r. să le închidă) încă de pe 15 iunie ac. Până la acel moment, reprezentanții DSP Călărași nu au făcut comentarii publice, dar ei au trimis notificări către administratorii plajelor să nu permită scăldatul, deoarece au găsit E. coli în Borcea.

O bacterie periculoasă, Escherichia coli, a „dispărut” subit din Borcea după ce AMP a anunțat pericolul pentru sănătatea oamenilor

În baza adresei Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi din 15 iunie, prin care notifică faptul că, în urma rezultatelor probelor de apă prelevate de la plajele SC Lazy Garden SRL şi SC Albatros Horeca SRL s-a identificat un risc semnificativ pentru sănătatea utilizatorilor.  Este vorba despre valori ale parametrului ,,Escherichia Coli” mult peste limitele admise„, au transmis(culmea!), reprezentanții APM Călărași, nu cei ai DSP.

Două teste proaste și unul bun, dar plajele nu s-au mai închis

Ulterior, DSP Călărași ar fi revenit asupra testelor de laborator și(…) „minune”: E. coli a dispărut, însă, cu un scor pe care doar epidemiologii îl înțeleg: două teste proaste, care indică bacteria în apă și unul bun. Prin urmare, plajele NU se închid, dar se pun anunțuri cu mențiounea: că oamenii se pot scaldă pe propria răspundere. Cu alte cuvinte, apa nu este lipsită TOTAL de bacterii.

Conform metodologiei de lucru s-au recoltat probe de apă înainte deschiderii sezonului de îmbăiere, rezultatele analizelor fiind necorespunzătoare. Probele recoltate şi lucrate la şapte zile după primele prelevări au avut şi ele rezultat neconform, dar s-a constatat o diminuare a încărcăturii microbiene faţă de primele probe”, parafează Cezar Rădulescu, director DSP Călăraşi și Camelia Truică, medic primar epidemiolog.

Cu două teste proaste și unul bun, DSP Călărași susține că acum nu mai există risc de infectare cu E. coli

Administratorii plajelor fac apel la oameni să se relaxeze, dar nu garantează nici ei că apa este bună pentru scăldat

„Plaja NU s-a inchis! Vă așteptăm în continuare să vă bucurati de soare si să vă relaxați!”, a transmis unul dintre ei pe pagina de Facebook, bazându-se pe ultima informare a DSP Călărași.

Prin urmare, putem spune că bacteria E.coli a „dispărut subit”, iar instituțiile statului, responsabile de sănătatea publică se răzgândesc foarte repede atunci când este vorba despre administrarea unor firme private.

La malul brațului Borcea gășești „orice”

Coji de semințe, pet-uri, la malul brațului Borcea

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se dezvoltă intestinele oamenilor şi animalelor. Formele severe ale infecției cu aceasta provoacă tulburări digestive și urinare grave, care necesită tratament de specialitate.

Evident, pentru menținerea curățeniei pe plajă și apă fără risc de îmolnăvire, toți am putea să manifestăm mai mult simț civic. Din păcate, la malul brațului Borcea gășești aproape orice: coji de semințe, fecale, pet-uri etc.

Citește și: O nouă plajă pe litoralul românesc

Animale leșinate de foame la ZOO Călărași, mizerie cruntă, dar primarul rămâne mândru pe Facebook

Articolul precedentPrefectul Capitalei, după ce a vizitat Parcul Cișmigiu: ”Arată de parcă ar fi abandonat de câțiva ani”
Articolul următorManagerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: ”Nu cred că va fi un al șaselea val de Covid”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”