Noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, a avut dosar la Securitate, dar nu mai este de găsit, informează r3media.ro.
Chiar dacă Serviciul Român de Informații (SRI) a comunicat că președintele CCR figurează cu un dosar (fond rețea) 7259/Vaslui, dosarul nu s-a păstrat în arhivă.
De asemenea, istoricul și consilierul superior la CNAS, Mihai Demetriade, a declarat că Marian Enache a fost recrutat de Securitate ca informator.
Marian Enache a fost votat în unanimitate noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) pentru o durată de trei ani
„Omul a avut un dosar de rețea, asta înseamnă că a fost recrutat de Securitate ca informator. Nu știm însă care a fost natura acestei recrutări, când și în ce context a avut ea loc. Prin urmare, nu avem posibilitatea și nici nu este etic să speculăm asupra naturii acestei colaborări”, a declarat Mihai Demetriade.
Potrivit istoricului, dispariția dosarului nu s-a produs între 2000-2022, ci imediat după ce regimul comunist a căzut, în contextul Revoluției din 1989, la ordinul lui Iulian Vlad de a distruge toate arhivele.
„Există și posibilitatea ca el să fi fost distrus ulterior, dar suntem în purul câmp speculativ, și nici nu are sens discuția”, a mai spus Mihai Demetriade.
Reamintim că după expirarea mandatului lui Valer Dorneanu, judecătorul Curții Constituționale Marian Enache a fost votat în unanimitate noul președinte al CCR, pentru o durată de trei ani.
Sâmbătă, noii judecătorii CCR au depus jurământul la Palatul Cotroceni, iar mandatul lor este de nouă ani.
În cadrul ceremoniei oficiale, președintele Klaus Iohannis i-a felicitat, precizând că ceea ce fac este o „muncă de mare răspundere.”
„Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit”,a spus Iohannis în urmă cu două zile.
Citește și articolul: După o perioadă marcată de scandaluri, Curtea Constituțională a României are un nou președinte: Marian Enache, judecător cu o avere impresionantă și avocat înainte de Revoluție