Marian Enache
Marian Enache . Sursa foto: antena3

 Curtea Constituțională a României (CCR) are un nou președinte, Marian Enache, după ce activitatea instituției a fost marcată în ultimele săptămâni de lupte pentru ocuparea posturilor de judecător constituțional care au devenit vacanțe. Unul dintre pretendenții la unul dintre cele trei fotolii a fost fostul judecător clujean Cristi Danileț, recent exclus din magistratură din cauza conținutului pe care-l poșta pe rețele de socializare. Danileț a explicat de ce considerat că i s-ar potrivi rolul de judecător al Curții Constituționale, acesta fiind susținut de către două ONG-uri, dar și de primarul Brașovului pentru numirea ca judecător al Curții Constituționale. „Nu aș spune nu dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de contract. E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase. Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea „politică”, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii (…)”, a transmis Cristi Danileț.

Marian Enache a fost numit în funcţia de judecător CCR în 2016, cu sprijinul PSD

Marian Enache va conduce CCR pentru următorii trei ani. Judecătorul constituţional Marian Enache a fost ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României, fiind votat de către ceilalți 8 judecători, la scurt timp după finalizarea ceremoniei de depunere a jurământului la Cotroceni al noilor judecători ai Curții, Bogdan Licu, Iuliana Scântei și Mihaela Ciochină, potrivit adevarul.ro. Marian Enache a fost ales în urma votului membrilor CCR, potrivit procedurii impuse de legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Ceremonia de numire în funcţie a celor trei noi judecători s-a desfasurat sâmbătă la Palatul Cotroceni, cei trei înlocuindu-i în funcţie pe Valer Dorneanu, Daniel Morar şi Mona Pivniceru. Judecătorul Marian Enache a fost numit membru al CCR în 2016, din partea Senatului, fiind sprijinit de PSD. La data numirii în funcţie era senator independent, după ce fusese membru al UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, şi membru al PSD. Potrivit CV-ului de pe site-ul CCR, Marian Enache, s-a născut la 5 mai 1954, în Iaşi, fiind absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în 1977.

Marian Enache este doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept constituţional, Facultatea de drept a Universităţii Bucureşti, titlu obţinut în 1997.

Înainte de Revoluție a fost avocat în Barourile Iași și Vaslui, în perioada 1977-1990. În 1990, a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism provizoriu de conducere după căderea lui Nicolae Ceaușescu. Între 1990 și 1992 a fost deputat în Parlamentul României și, printre altele, vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante și membru al Comisiei de redactare a Constituției României din 1991. În 1993, Marian Enache a fost consilierul președintelui Ion Iliescu la Direcția juridică. Ulterior, timp de trei ani, a fost ambasador al României în Republica Moldova, iar între 1996 și 2000 a fost din nou deputat. Între 2011-2012 a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților și din nou deputat între 2012-2016.

Marian Enache este unul dintre judecătorii CCR care au venituri consistente

Potrivit ultimei declaraţii de avere, pe lângă salariul de 322.000 de lei, judecătorul a mai avut o pensie de 445.00 de lei, deooarece este magistrat CCR, dar şi aproximativ 97.000 de lei, pentru mandatele de parlamentar. Acestea sunt veniturile pe anul 2020, în condiţiile în care ultima declaraţie de avere a fost depusă în iunie 2021. Aşadar, venituri anuale sunt de 864.000 de lei. Deşi a avut mereu locuri de muncă bine remunerate, Enache nu are niciun apartament sau casă pe numele său. El are doar patru terenuri, două intravilane şi două extravilane, în Prahova şi Ilfov.

Măsură fără precedent împotriva poluării: Noua Zeelandă, prima țară din lume care vrea să impoziteze gazele produse de oi și vaci

Articolul precedentMăsură fără precedent împotriva poluării: Noua Zeelandă, prima țară din lume care vrea să impoziteze gazele produse de oi și vaci
Articolul următor Chipsurile, motiv de scandal: Producţie oprită din cauza inscripţionării pe ambalaje a denumirii de „Ținutul Secuiesc” în loc de România