Marius Budăi (captură video)

Elevii și românii cu venituri mici ar urma să primească de la 1 iunie vouchere care vor acoperi șase alimente de bază, respectiv pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Marius Budăi. „Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârșit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai”, a declarat Marius Budăi.

Cine ar putea primi vouchere

Guvernul vrea să acorde vouchere pentru elevii care primesc burse sociale, a căror valoare va fi de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine și vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro, acordate la fiecare două luni. De aceste vouchere vor beneficia familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele care primesc venit minim garantat, persoanele cu dizabilități.

Alimentele de bază care vor fi acoperite ar putea fi pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă, a spus ministrul Muncii, care a precizat că această listă este încă în discuție în coaliție.

Traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă, a explicat ministrul Muncii. „Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.

2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere

Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor. Pentru copii, voucherele vor fi acordate prin intermediul școlilor. Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română. Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educației. În ce privește persoanele cu dizabilități, vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane, din care 76.363 copii și 788.170 adulți. Un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună. Numărul de familii cu venituri sub 600 lei pe lună va fi stabilit cumulând datele din REVISAL, de la ANPIS, datele din declarațiile 112 depuse de societăți, de la ANFP și de la Casă Națională de Pensii Publice.

Elena Udrea va ajunge azi din nou în fața magistraților bulgari!

Articolul precedentLegea privind alegerea primarilor în două tururi împarte PNL în două tabere
Articolul următorDosar CIA desecretizat: soluția lui Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl