Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii și fost consilier al ministrului Justiției Monica Macovei, explică, într-un interviu acordat Europei Libere, ce înseamnă pentru instanțe cea mai nouă decizie a Curții Constituționale a României, legată de motivarea sentințelor în dosarele penale.

Potrivit acestuia, va fi o sarcină în plus pentru sistemul judiciar și așa destul de încărcat, însă este „un rău” necesar. Acesta mai atrage însă atenția asupra unui aspect, care s-a interpretat greșit: „CCR nu a decis că nu mai poți fi dus la închisoare dacă soluția de condamnare nu e motivată, ci a decis că odată cu soluția trebuie furnizată și motivarea”.

În cadrul aceluiași interviu, magistratul a vorbit și despre o altă temă, asupra căreia momentan ministrul Lucian Bode și ministrul Stelian Ion încă nu au ajuns la un numitor comun: locul poliției judiciare. Totodată, Cristi Danileț a „atacat” și subiectul CSM – putere absolută.

CCR a decis un lucru firesc, logic: o soluție se dă după ce ai motivat-o, nu ca până acum când mai întâi dăm soluția, apoi o motivăm. Personal am atenționat asupra acestui paradox de multe ori. Acum intrăm într-o normalitate, care în Occident nu cunoaște excepții.

După ce decizia CCR va fi motivată, Guvernul va trebui să pregătească modificarea corespunzătoarea a Codului de procedură penală, astfel încât să ne arate: în cât timp trebuie motivată o soluție, dacă părțile se convoacă la momentul pronunțării, ce se întâmplă cu dosarele finalizate înainte de publicarea deciziei CCR și nemotivate încă, la ce dosare va trebui să livrăm motivarea odată cu pronunțarea”, a atras atenția magistratul. Interviul complet, aici.

Articolul precedent„Doar 30% dintre bătrâni și bolnavi sunt vaccinați”
Articolul următorDan Barna pare convins că între premier și ministrul Sănătății e un soi de pace și înțelegere