Rusia avertizează Uniunea Europeană că prețul gazelor naturale ar putea exploda

Acest lucru se va întâmpla dacă Europa va lua măsuri pentru a scăpa de dependența energetică față de Rusia

Uniunea Europeană se va confrunta cu o explozie a preţurilor la energie în urmă sancţiunilor impuse Moscovei din cauza evenimentelor din Ucraina, a avertizat sâmbătă un oficial din Ministerul de Externe rus.

„Cred că Uniunea Europeană nu ar beneficia de acest lucru – avem provizii mai durabile şi nervi mai puternici”, a mai declarat Nikolai Kobrineţ.

Nikolai Kobrineţ a afirmat că Rusia este un furnizor de încredere de energie. Acesta a declarat că Rusia este pregătită pentru o confruntare dură în sector dacă este necesar, dar nu a oferit detalii legate de o posibilă confruntare.

Avertisment la adresa Uniunii Europene

Situaţia actuală existența pe pieţele globale de energie va determina Uniunea Europeană să plătească de cel puţin trei ori mai mult pentru petrol, gaze şi electricitate, a mai avertizat Nikolai Kobrineţ.

Liderii UE au convenit ca în următoarele două luni să facă propuneri pentru eliminarea dependenței blocului comunitar de importurile de petrol și gaze din Rusia până în anul 2027. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

„Aceasta va fi polița noastră de asigurare față de întreruperile de furnizare”, a spus șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen și oficialii de la Bruxelles au prezentat săptămâna trecută planurile de a reduce în 2022 importurile de gaze rusești în UE prin găsirea unor furnizori alternativi, accelerând tranziția către energie regenerabilă. UE vrea să reducă consumul de gaze rusești prin îmbunătățirea eficienței energetice dar și prin prelungirea vieții centralelor pe cărbune și nucleare care altfel ar fi fost închise.

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei și 46% din cele de cărbune.

Europa vrea să scape de dependența energetică față de Rusia

Articolul precedentDocumentele care o contrazic pe Anamaria Prodan. A încasat bani pe „persoană fizică”. Cazul echipei „Dunărea Călărași” se complică
Articolul următorRusia și Ucraina poartă discuţii, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului