Dan Alexa, Anamaria Prodan, pe stadionul din Calarasi. foto-sport.ro

Fostul președinte al clubului de fotbal „Asociația Dunărea Călărași”, Florin Brișan, este judecat pentru delapidare. În luna mai ac este programat următorul termen pentru dezbateri.

La acest moment, figurează unicul vinovat de situația dezastruoasă a clubului, a echipei de fotbal care începuse să facă performanță.

Cu toate acestea, pot apărea „surprize” în perioada următoare, având în vedere că nu există un impediment legal, ca în proces să fie introduse și alte părți, responsabile de distrugerea clubului sportiv, finanțat masiv din bani publici.

Procesul pentru delapidarea clubului de fotbal Dunărea Călărași continuă

Ce i se impută lui Florin Brișan, plătit (în acte) pentru activitatea de la Dunărea Călărași cu salariul minim pe economie

În fapt, fostul președinte al clubului „Dunărea Călărași” este acuzat de crearea unui prejudiciu în valoare de nouă miliarde de lei vechi, bani proveniți de la bugetul local.

Acuzațiile procurorilor vizează gestionarea frauduloasă a resurselor financiare. Printre acestea, se află și plata unor jucători care au evoluat parțial/deloc la Călărași.

Documentele consultate de zin.ro demonstrează, însă, că în timpul mandatului lui Brișan drepturile salariale au fost plătite.

Jucătorii intermediați de Anamaria Ionela Reghecampf,(n.r cunoscută sub numele de Prodan) agent FIFA, nu au înregistrat restanțe salariale, prin urmare și comisionul de 10%, perceput de aceasta, a fost „extras” din veniturile fotbaliștilor, potrivit clauzelor contractuale.

Anamaria Prodan a încheiat contracte cu jucătorii pe persoană fizică. Astfel, urma banilor este greu de depistat, spre imposibil, au afirmat pentru Ziarul de Investigații, surse din cadrul anchetei penale.

Anamaria Prodan a încheiat contracte cu jucătorii pe „persoană fizică”

După cum se poate observa din contractul postat mai sus, durata acestuia ar fi trebuit să fie până în 2023, însă a produs efecte deja , timp în care fotbaliștii aduși de Anamaria Prodan au încasat salariile, mult prea mari, pentru o echipă cu performanțe medii, la acea vreme.

Agenta FIFA nu a vrut să recunoască că a primit bani prin această metodă: „Eu nu am luat niciun leu de la Dunărea Călărași”, a menționat, pentru zin.ro, Anamaria Prodan.

Documentele care o contrazic pe Anamaria Prodan. A încasat bani pe „persoană fizică”

Florin Brișan susține, însă, că nu au existat restanțe salariale pe vremea când conducea clubul.

Salariile jucătorilor au fost achitate total, din drepturile de televizare, toate fișele de plată au fost fundamentate, transparente. Ce s-a întâmplat după ce am plecat eu(…) nu mai știu”, ne-a precizat fostul președinte al Dunărea Călărași.

8000 de euro/lună pentru un jucător chinez: un meci în șase luni. Mama singurului jucător călărășean: „V-a sărăcit copilul meu cu 750€/lună sau aia cu 5 – 6 – 9000 €/ lună?!”

Inclusiv salariile jucătorilor raportate la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) demonstrează că salarile jucătorilor aduși de Anamaria Prodan a fost achitate. Prin urmare, comisionul de 10% a fost încasat.

Iată cum au variat salariile la Dunărea Călărași, în perioada în care Anamaria Prodan transfera jucători din Senegal și China, iar Dan Alexa era antrenor. În perioada 2018-2019, clubul Dunărea a cheltuit sume exorbitante pe salarii, dar pentru jucători „no-name”.

  1. Munteanu – 1.000 euro/lună (12 luni);
  2. Monroy – 5.000 euro/lună (12 luni);
  3. Gassama Aboubacar – 1.800 euro/lună (12 luni);
  4. Mesquita – 1.500 euro/lună;
  5. Spehar – 1.800 euro/lună;
  6. Bogdan Vasile – 1.500 euro/lună;
  7. Alexandru Munteanu – 4.000 euro/lună;
  8. Cucu – 3.000 euro/lună (a jucat 30 de minute);
  9. Sîrghi – 4.000 euro/lună (2 meciuri);
  10. Nica – 3.000 euro/lună (mu a jucat vreodată);
  11. Mapuku – 8.000 euro/lună (1 meci în 5 luni), adus din China, de Anamaria Prodan.
  12. Omrani – 5.000 euro/lună (3o min. în 6 luni);Algeria, adus de Anamaria Prodan
  13. Khalil – 2.000 euro/lună;
  14. Stoica Ianis (J) – 2.000 euro/lună;
  15. Avram (J) – 2.000 euro/lună, salarii publicate și de site-ul marinbadea.com.

În tot acest timp, singurul călărăsean din lotul de la Dunărea Călărași, Alex Dincă, era plătit cu doar 1500 de euro/lună. Reacția mamei sale este elocventă, după ce clubul a intrat în insolvență.

V-a sărăcit copilul meu cu 750€/lună sau aia cu 5 – 6 – 9000 €/ lună?!”, s-a exprimat aceasta pe rețelele de socializare.

Dan Alexa-Vasile Iliuță-Anamaria Prodan. Circuitul banilor publici garanta comisionul agentei FIFA

În perioada 2017-2019, Dan Alexa a fost antrenor la Dunărea Călărași. În acest interval, Consiliul Județean(CJ) Călărași a pompat bani din plin. Relația dintre președintele CJ, Dan Alexa și Anamaria Prodan era foarte strânsă. În aparițiile publice, nu au contenit cu laudele, chiar și după ce Dunărea Călărași a retrogradat.

Dan Alexa alături de Florin Brișan. foto gsp.ro

„Am vrut să vin în fața voastră pentru a-mi asuma total retrogradarea aceasta. Sigur, sunt anumite circumstanțe, dar nu contează. Am avut sprijin din partea conducerii, din partea galeriei. Am vrut să vin în fața lumii și să răspund. Plec de aici. Retrogradarea asta este a lui Dan Alexa. Sigur că mi-aș fi dorit și eu să am un buget mai mare, să pot să aduc alți jucători, dar știam cât este. Am retrogradat. Țin foarte mult să-i mulțumesc lui Florin (n.r. – președintele Florentin Brișan), pentru că împreună cu el am plecat la drum în urmă cu doi ani, lui Vasile Iliuță (n.r. – președinte Consiliului Județean Călărași), pentru că n-a fost problemă pe care să nu o rezolve, și lui Edi Grama, pentru că am avut o colaborare foarte bună în ultimul timp. Nu a fost ușor să fi echipa de Liga 1 cu cel mai mic buget, cu problemele care au fost la buget, cu mulți jucători străini, însă am reușit să am liniște, un lucru rar care se întâmplă în România. Dezamăgire a fost când am început să fiu înjurat”, s-a victimizat Alexa în fața jurnaliștilor, la o conferință de presă susținută la Călărași.

Anamaria Prodan: „Eu i-am ajutat cu tot, cu bilete de avion”

Agenta FIFA a menționat pentru zin.ro că „jucătorii nu ar fi avut bani nici de bilete de avion”. Din acest punct de vedere, afirmația AnaMariei Prodan „nu stă în picioare”. Intră în responsabilitatea unui agent să se ocupe inclusiv de biletele de avion pentru jucătorii aduși din străinătate.

Iar alocările bugetare îl contrazic și pe amicul ei, antrenorul Dan Alexa. Nici pe departe, Dunărea Călărași nu a avut un buget redus. Vorbim despre o echipă locală, care făcea pași în Liga 1, nu una de notorietate.

Peste 4 milioane de euro, bani publici, pentru o echipă modestă

În perioada 2017-2019, Dunărea Călărași a primit peste 4 milioane de euro, din bani publici. Faptul că oficialii clubului au ales să aibă cheltuieli mai mari decât venituri este doar o alegere. Suma totală pe care a primit-o clubul din drepturile de televizare pentru sezonul 2018 este de 1.254.451 euro. Prin urmare, încă un argument valid potrivit căruia salariile jucătorilor aduși de Anamaria Prodan au fost achitate.

Florin Brișan ne-a precizat, însă, că are încredere în Justiție. El susține că procurorii îl acuză de fapte pentru care nu este responsabil, cum ar fi gestionarea unor lucrări de la stadionul clubului.

Eu când am venit la club am moștenit și datorii și oameni care nu au fost încântați de sosirea mea.

Am avut 46 de sponsori, Fortuna era cel mai important. Întotdeauna toate cheltuielile erau transparente. Am avut jucători care aveau 3500 de RON salariu și jucau în Liga 1. Acum, în Liga 2, au salarii de 3500-4000 RON, deși nu mai este aceeași performanță”.

„Dunărea Călărași” se află în insolvență. Pe rol sunt zeci de procese pentru recuperarea datoriilor față de terți(persoane fizice și juridice). Echipa evoluează în Liga 2.

Articolul precedentVladimir Putin, îndemnat să facă armistițiu
Articolul următorRusia avertizează Uniunea Europeană că prețul gazelor naturale ar putea exploda
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”