Sursa foto: Observator

Rusia și Ucraina poartă discuții de câteva zile prin sistemul de videoconferință. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a transmis că Vladimir Medinski, consilier al preşedintelui Putin, conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina. Dmitri Peskov a declarat că ambele părţi în conflict au avut mai multe întâlniri în acest format.

„Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski”, a spus purtătorul de cuvânt.

Până la ora actuală nu s-a cunoscut faptul că cele două părţi negociază prin videoconferinţă.

Ce a comunicat Kremlinul

Vladimir Medinski este oficialul care a condus delegația rusă și la cele trei runde de discuții care au avut loc până acum între oficialii ruși și cei ucraineni.

Vladimir Putin „le-a spus în detaliu preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz (cu care a vorbit la telefon – n.r.) despre recenta serie de discuţii între reprezentanţii ruşi şi cei ucraineni care au avut loc în ultimele zile în format video”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Sâmbătă seară, Ministerul ucrainean al Apărării, care acuzase inițial Rusia că a deschis focul și a ucis 7 civili, inclusiv un copil, în timp ce aceștia se aflau pe un culoar de evacuare convenit, a revenit asupra declarațiilor. Ministerul a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau, de fapt, pe un coridor de evacuare agreat.

Ucraina a acuzat Rusia de mai multe ori până acum că împiedică evacuările din zonele de conflict nerespectând armistiţiile convenite şi trăgând asupra unor ţinte civile.

Rusia a negat că a vizat ţinte civile de la începutul invaziei sale de pe 24 februarie. Rusia a acuzat Ucraina pentru eşecul repetat al eforturilor de a evacua populaţia din zonele cele mai afectate de război, printre care şi portul Mariupol.

În două săptămâni de conflict, oficialii din Rusia și Ucraina au avut trei runde de discuții faţă în faţă,. Acestea au fost desfăşurate la nivel de oficiali cu rang mai mic (adjuncți, consilieri) și care nu au adus progrese semnificative. Ulterior, s-a ajuns la o a patra rundă de discuții, de data aceasta la nivel de miniştri de externe.

Rusia avertizează Uniunea Europeană că prețul gazelor naturale ar putea exploda

Articolul precedentRusia avertizează Uniunea Europeană că prețul gazelor naturale ar putea exploda
Articolul următorDistincţia „Erou al Ucrainei” post-mortem, acordată de Volodimir Zelenski pentru prima dată unei femei