Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. sursa foto: observatornews.ro

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat distincţia „Erou al Ucrainei”, post-mortem, pentru prima dată unei femei. Este vorba de un medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî. Zelenski afirmă că este nevoie de „timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război” care a venit în Ucraina.” Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”, a transmis Volodimir Zelenski.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook sâmbătă noaptea, Volodimir Zelenski a afirmat faptul că invadatorii şi persoanele care colaborează cu ei vor ajunge în faţa justiţiei. Președintele ucrainean a mai precizat faptul că a avut loc o întâlnire de urgenţă a Consiliului Regional Herson iar 44 de deputaţi au decis că regiunea Herson face parte din Ucraina şi că „acolo nu este locul niciunei pseudo-republici”. Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va face faţă testului, criticând dur Ministerul rus al Apărării, pe care il acuză de dezinformare.

„Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toate zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării şi pe linie diplomatică”, a mai declarat Volodimir Zelenski.

Medalii pentru soldaţii ucraineni

Zelenski a mai afirmat că în acest fel ucrainenii vor recâştiga ce este al lor, vor recâştiga oraşele Melitopol, Henicesk. Președintele ucrainean a mai declarat că toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat, fiind evacuaţi 12.729 de oameni. Transportul umanitar către Mariupol care ar fi urmat să ajungă duminică după-amiază, din cauza complexităţii rutei, a trebuit să rămână peste noapte în Berdeansk, a explicat Zelenski.

El a anunţat că a semnat două decrete. Un decret prin care oferă distincţii unui număr de 106 membri ai forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem. Iar al al doilea decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie. Este vorba despre sergentul Derusova Inna Mikolaivna, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî. Ea a salvat mai mult de zece soldaţi. Derusova Inna Mikolaivna a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutând răniţii.

„Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu”, a precizat Volodimir Zelenski.

Rusia și Ucraina poartă discuţii, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Articolul precedentRusia și Ucraina poartă discuţii, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Articolul următorRepublica Moldova, la un pas de a nu le mai putea oferi adăpost refugiaților ucraineni