Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a declarat, la Sălaj, că 8 martie este termenul până la care vor fi finalizate numirile prefecților și subprefecților. Acestea vin după ce guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 27 ianuarie, modificarea OUG 57/2019 privind Codul Administrativ referitor la statutul prefectului și subprefectului, aceste funcții urmând să fie unele de demnitate publică, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid.
„Noi, la rândul nostru, avem obligaţia să analizăm fiecare propunere în baza criteriilor de integritate, legale, în vigoare, astfel încât pe fiecare funcţie de prefect şi subprefect să numim oameni integri, oameni care să corespundă atât din punct de vedere profesional cât şi al respectării condiţiilor legale.
Acest lucru se va întâmpla până în data de 8 martie când se împlinesc 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei 3”, a declarat Lucian Bode, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Sălaj.
Împărțirea prefecților, pe județe
PNL are, deocamdată, prefecți în 23 de județe, astfel: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea. UDMR va avea prefecți în Arad, Cluj, Covasna, Sălaj și Satu Mare.
Alianța USR PLUS va numi prefecți în județele: Argeș, Băcau, Brăila, București, Buzău, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.
Cea mai vegementă reacție din teritoriu cu privire la „împărțirea” prefecturilor a venit dinspre Cluj, unde președintele CJ Cluj, Alin Tișe a amenințat cu plecarea din PNL, dacă cei de la „centru” nu rezolvă problema numirii prefectului din partea UDMR. Asta în contextul în care PNL deține Primăria Cluj, șefia județului, dar și majoritatea în CL Cluj Napoca.