Numirea prefecților și subprefecților, abia în 8 martie

Timp suficient pentru a se încheia și ultimele negocieri, având în vedere că încă sunt nemulțumiri la nivelul țării

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a declarat, la Sălaj, că 8 martie este termenul până la care vor fi finalizate numirile prefecților și subprefecților. Acestea vin după ce guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 27 ianuarie, modificarea OUG 57/2019 privind Codul Administrativ referitor la statutul prefectului și subprefectului, aceste funcții urmând să fie unele de demnitate publică, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid.

Termenul până la care toţi prefecţii şi subprefecţii, mai exact 127 la număr, trebuie să fie numiţi conform reglementărilor din Ordonanţa 3, prin care prefectul este demnitar, este 8 martie. Deci, până în data de 8 martie, toţi prefecţii şi subprefecţii din România vor fi numiţi în baza noilor reglementări legale adoptate de către Guvernul României. Fiind demnitari, clar fiecare formaţiune politică îşi va valida în propriile structuri propunerile le va înainta către structura centrală a partidului, partidul are obligaţia să verifice aceste propuneri, să le valideze în structurile centrale  – în cazul nostru în cadru Biroului Executiv Naţional  – după care ele vor veni la Ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode, ministrul de Interne

„Noi, la rândul nostru, avem obligaţia să analizăm fiecare propunere în baza criteriilor de integritate, legale, în vigoare, astfel încât pe fiecare funcţie de prefect şi subprefect să numim oameni integri, oameni care să corespundă atât din punct de vedere profesional cât şi al respectării condiţiilor legale.

Acest lucru se va întâmpla până în data de 8 martie când se împlinesc 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei 3”, a declarat Lucian Bode, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Sălaj.

Împărțirea prefecților, pe județe

PNL are, deocamdată, prefecți în 23 de județe, astfel: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova,  Sibiu, Teleorman, Vâlcea și  Vrancea. UDMR va avea prefecți în Arad, Cluj, Covasna, Sălaj și Satu Mare.

Alianța USR PLUS va numi prefecți în județele: Argeș, Băcau, Brăila, București, Buzău, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.

Cea mai vegementă reacție din teritoriu cu privire la „împărțirea” prefecturilor a venit dinspre Cluj, unde președintele CJ Cluj, Alin Tișe a amenințat cu plecarea din PNL, dacă cei de la „centru” nu rezolvă problema numirii prefectului din partea UDMR. Asta în contextul în care PNL deține Primăria Cluj, șefia județului, dar și majoritatea în CL Cluj Napoca.

Articolul precedentAdrian Năstase ar dori ca oamenii să se gândească la el când sună la 112, pentru că e „părintele” serviciului
Articolul următorCinci clădiri de epocă din Constanța vor fi reabilitate și puse în circuitul public