Cinci clădiri de epocă din Constanța vor fi reabilitate și puse în circuitul public

Una dintre ele este viitorul sediu al Serviciului de Taxe, iar această mutare va aduce o economie bugetului local de 500.000 de euro anual

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța a obținut în această săptămână certificatele de urbanism pentru reabilitarea și consolidarea a cinci imobile, aflate în diverse stadii de degradare.

Clădirile au fost construite în perioada 1890 – 1928, însă până la acest moment nici una dintre ele nu a beneficiat de lucrări de punere în siguranță și reabilitare. Intervențiile sunt necesare, cu atât mai mult cu cât unele reprezintă un real pericol, fiind încadrate, în urma expertizei tehnice, în diferite clase de risc seismic, au anunțat reprezentanții Primăriei Constanța.

 Facem primii pași în redarea către comunitate a imobilelor pierdute în negura timpului, care așteaptă de foarte mult timp intervențiile necesare pentru a putea fi salvate. Un exemplu concret este clădirea situată pe str. Mercur nr. 10, construită în urmă cu 120 de ani, care în prezent nu se află sub exploatare, din cauza stării avansate de degradare. Dorim să o reabilităm urgent, respectând proiectul original, pentru ca ea să devină noul sediu admininistrativ al Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța. Prin acest demers, Primăria Municipiului Constanța va reuși să economisească anual aproximativ 500.000 de euro, sumă care este utilizată de UAT Constanța pentru plata chiriilor unor investitori privați

a declarat Stere Hira, directorul general al RAEDPP Constanța

Regenerarea urbană a Pieței Grivița

După consolidare și reabilitare, clădirile își vor redobândi farmecul de altădată, specific epocii din care fac parte, și vor fi valorificate ca spații de utilitate publică.

„Împreună, am stabilit etapele privind reabilitarea acestei clădiri istorice și vă putem anunța, în premieră, că acest demers a fost deja demarat. Toate aceste lucruri se datorează unei munci de echipă, unei colaborări care arată că putem face mult lucruri împreună pentru orașul nostru drag. Prin renovarea clădirii istorice de pe Mercur nr. 10 se creează premisele regenerării urbane în zona Pieței Grivița – strada Ștefan cel Mare, arteră ce urmează să între într-un proces de reabilitare prin fonduri europene, dar care va avea nevoie de mult mai mult pentru ca toată zona să pulseze de activitate comercial-economică și socială. Aveți încredere!”, a spus Hira, citat de presa locală.

Articolul precedentNumirea prefecților și subprefecților, abia în 8 martie
Articolul următorParlamentarii PSD, la dispoziția constănțenilor