Adrian Năstase
Adrian Năstase

Ieri s-a sărbătorit la nivel național Numărul Unic de Urgență 112, s-au făcut urări, s-a tras linie pe activitatea din ultimii ani, însă se pare că nu s-a spus chiar tot. Fostul premier Adrian Năstase a dorit să sublinieze că ceva s-a scăpat din vedere atunci când s-a vorbit despre acest serviciu, și anume faptul că 112 a devenit funcțional în mandatul său.

V-ați întrebat însă cum a fost el creat? Și când? V-ați întrebat cine a introdus sistemul unificat pentru apeluri de urgență în România? Bănuiesc că nu”, își începe Adrian Năstase textul publicat ieri pe blogul său.

Pe scurt, fostul premier și-ar dori ca acest lucru să nu fie scăpat complet din vedere, iar Guvernul pe care l-a condus să fie totuși pomenit cu această realizare.

Trebuie să mărturisesc, cu modestie, că eu l-am introdus, în 2001..

Numărul unic 112 pentru apelurile de urgență în rețelele de telefonie publică, rețelele de telefonie digitale cu sisteme integrate și serviciile de telefonie mobilă din România a fost introdus prin Hotărârea de guvern nr 617 din 27 iunie 2001 (Hotărârea privind Sistemul național unic pentru apeluri de urgență). Ulterior, prin Ordonanța guvernului nr 18 din 24 ianuarie 2002, a fost reglementată funcționarea acestui sistem național (ordonanța a fost aprobată prin legea 398 din 14 iunie 2002). După intrarea României în Uniunea Europeană, a fost nevoie de anumite ajustări pentru a se face pe deplin compatibil sistemul din România cu sistemul european al apelurilor de urgență.
Aceasta inițiativă am formulat-o, în 2001, în cadrul guvernului, după o vizită în Statele Unite, unde am văzut, într-o situație concretă, cum funcționează sistemul 911. În România, la acea vreme, existau tot felul de numere de telefon speciale, fie pentru pompieri, fie pentru urgențe medicale sau pentru poliție sau… Realizarea unui sistem integrat, național, unic a reprezentat un câștig important pentru persoanele în suferință, pentru bătrâni dar și pentru victimile unor accidente. O componentă a unei societăți civilizate.

Așa încât, sper ca atunci când reușiți a ieșiți dintr-o situație critică, sunând la 112, să vă reamintiți și lucrurile bune ale guvernului pe care l-am condus”, scrie Adrian Năstase.

Articolul precedentConstanța: o femeie a predat poliției 10.000 de euro, pe care i-a găsit într-un centru comercial
Articolul următorNumirea prefecților și subprefecților, abia în 8 martie