Partidul Alianța Liberalilor și Democraților s-ar putea întoarce „la bază”, adică în Partidul Național Liberal – de unde s-a și desprins inițial, dat fiind că cele două formațiuni au demarat procedurile privind o eventuală fuziune.
Acest aspect a fost confirmat de ambele tabere politice, semn că discuțiile sunt serioase, în viitorul apropiat urmând ca echipele pentru negocieri să se adune, pentru a pune pe masă termenii și condițiile.
Ieri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a vorbit despre fuziune în cadrul unei conferințe de presă, punctând asupra faptului că partidul din care face parte și-a asumat „rolul de partid integrator al dreptei”. În acest moment, se știe cine va merge să dea ochii cu reprezentanții ALDE, a mai arătat fostul ministru al Tineretului și Sportului în cabinetul Ludovic Orban.
„S-a stabilit în ședința BPN componența comisiei de negociere cu ALDE în vederea fuziunii. Noi, PNL, am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Ăsta e și motivul pentru care începem demersuri de dialog, dialog politic, cu ALDE. (…)
Comisia are în componență, alături de secretarul general Dan Vîlceanu, pe Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Toma Petcu, Hubert Thuima și Gheorghe Falcă”, a precizat Stroe, cu mențiunea că secretarul general al PNL este cel care va conduce echipa.
De altfel, acest aspect a fost confirmat și de președintele ALDE, Daniel Olteanu, pentru Europa Liberă: „Le mulțumesc celor de la PNL pentru invitație, iar dacă acest dialog politic va merge spre o fuziune, asta vom vedea ulterior”, a spus acesta.
Întrebarea de pe buzele tuturor a fost legată însă inclusiv despre poziția pe care o are Călin Popescu Tăriceanu vizavi de această posibilă fuziune, în condițiile în care fostul premier a fost cel care a înființat formațiunea după ce a plecat din PNL, partid al cărui președinte fusese. Mai mult decât atât, ALDE a participat la guvernare alături de PSD, când acest partid era condus de Liviu Dragnea, în perioada 2016 – 2019.
Însă în acest moment, Tăriceanu nu mai e o „voce”, a spus Ionuț Stroe, care a precizat că, din câte știe, „Domnul Tăriceanu nu se mai află în structura de conducere a ALDE”. Chiar și așa, Daniel Olteanu a ținut să sublinieze că expertiza lui Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă acesta nu mai face parte nici măcar din partid, este importantă. „Există un dialog ori de câte ori simțim nevoia să o facem. A existat un dialog inclusiv pentru fuziunea cu PNL”, a asigurat Olteanu, care conduce ALDE din aprilie 2021.
ALDE a cam dispărut de pe scena politică după ce a rămas fără subvenție după alegerile de anul trecut, în condițiile în care liderii partidului, inclusiv Tăriceanu, au preferat să meargă pe lista Pro România la parlamentare. După momentul în care nici Pro România nu a obținut necesarul de 5% pentru reprezentarea în Parlament, Tăriceanu s-a retras din lumina reflectoarelor.
Pe de altă parte, tatonări ar exista în continuare și pentru o fuziune cu PMP, potrivit lui Ionuț Stroe existând „un progres evident al discuțiilor”. Rămâne de văzut însă ce va spune și Cristian Diaconescu, actualul președinte al PMP, care la primele zvonuri, în noiembrie, a negat că ar fi existat vreo încercare de apropiere.
Diaconescu a recunoscut că se făceau discuții pentru o viitoare cooperare, însă nu la modul în care fuseseră prezentate de Florin Cîțu, președintele PNL: „Fuziunea nu a fost discutată în forurile noastre de conducere. Nu există tema, nu există așa ceva. Focalizarea pe dreapta românească este și una internațională, avem și noi o responsabilitate, nu putem sta pasivi”.