Când toate sectoarele investesc masiv în serviciile de salubrizare parcă ești tentat să arăți și tu că ești capabil și că nu vei rămâne în urmă, mai ales că peste câteva luni vei cere din nou votul cetățenilor pentru încă un mandat în fruntea urbei, în prima linie a luptei împotriva mafiei, fie ea a deșeurilor ori politică…mafie să fie.
Conștientă fiind că nu ai un specialist în mediu (pentru că dacă ai fi avut, s-ar fi văzut) o iei pe Veronica Haidemak de la cadastru, care era acolo ”de pe vremea lui Chiliman” și, peste noapte o faci specialistă de mediu la direcția de mediu a Primăriei. Dar distinsa doamnă Haidemak NU ȘTIE din astea cu mediu pentru că ea este om de cadastru.
Și da, urmează dezastrul. Specialiștii din Primăria Sectorului 1 au ales containere nepotrivite pentru gunoiul menajer. Nu sunt etanșe și se scurge levigatul. Containerele sunt făcute doar pentru hârtie, sticlă, carton, dar primăria s-a ambiționat să le pună și pentru gunoi menajer!
PS – din ce am aflat, la cadastru acum poți să ”suni” cât vrei că nu răspunde nimeni.
Achiziție directă de 100.000 de euro pentru un proiect pilot
Se știe că Primăria Sectorului 1 este ”cea mai bogată” primărie de sector. Poate concura chiar cu multe județe din țară cînd vine vorba de buget, așa încât, 100k de euro nu contează atât de mult când vine vorba despre ”binele cetățeanului”. Atât se pare că este investiția în acele pubele care trebuiau îngropate. De ce nu sunt îngropate nu știu, dar pot bănui că au fost lăsate așa ca să fie vizibile, să le vadă tot omul, să se vadă că cineva a muncit și acolo.
Pubelele minune trebuiau să colecteze deșeuri RECICLABILE, adică dintre cele USCATE. Pentru fracția umedă (deșeurile menajere) se folosește altceva, însă cum cadastrul NU este același lucru cu mediul se ajunge în situația hilară din imagini.
Incompetența angajaților naște…viermi
Este un fapt ca primărița useristă vorbește doar pe facebook și spune doar ce vrea. La fel, este un fapt că, dacă la începutul mandatului erau câteva mii de like-uri la fiecare postare, acum, cu multe cazne ajunge la câteva sute, și, și alea sunt destul de chinuite. Dar să vedem ce scria primărița acum câteva luni de zile
Acum se pun întrebările – este Clotilde Armand o lăudăroasă?, este ea foarte competentă dar este ”săpată” din interior? sau de fapt atât poate?
Mai puțin contează cum și de ce este Clotilde așa, contează că levigatul și viermii se produc în pubelele instalate de Direcția de Mediu (sau supravegheate) pe care o conduce (chiar și din comuna Domnești) Veronica Haidemak iar aceste pubele sunt la câteva zeci de metri de locuințele oamenilor. Locuitorii sectorului 1 nu au nicio vină că incompetența Primarului dar și a angajaților este la cote nemaiîntâlnite până acum.
Zeama de la deșeurile umede se numește LEVIGAT
Levigatul rezultă în urma fermentării deșeurilor, conține substanțe extrem de nocive pentru om/animale dar și pentru mediu. Levigatul trebuie captat și transportat la stații speciale de epurare a apelor uzate, acesta nu trebuie sa ajungă pe străzi, curgând din mașinile de gunoi.
Potențialele riscuri asociate cu contactul cu levigatul includ:
- Iritații cutanate: Substanțele chimice din levigat pot cauza iritații ale pielii, inclusiv roșeață, mâncărime sau chiar leziuni mai severe.
- Afectarea ochilor: Contactul cu levigatul poate provoca iritații ale ochilor și, în unele cazuri, leziuni grave.
- Riscuri pentru sistemul respirator: În anumite condiții, vapori sau gaze provenite din levigat pot prezenta riscuri pentru sistemul respirator, provocând dificultăți de respirație sau alte probleme.
- Risc microbiologic: Levigatul poate conține bacterii patogene care pot cauza boli.
- Dacă, din greșeală, cineva intră în contact cu levigatul, este important să se ia măsuri imediate:
- Spălarea imediată a pielii: Cu apă și săpun, pentru a înlătura substanțele chimice sau bacteriile.
- Clătirea ochilor: Cu apă curată timp de cel puțin 15 minute în caz de contact cu ochii.
- Îmbrăcăminte de protecție: Înainte de manipularea levigatului, purtarea echipamentului de protecție adecvat (mănuși, îmbrăcăminte de protecție) este esențială pentru a minimiza riscul de expunere.
În orice situație de expunere accidentală, este important să se solicite asistență medicală imediată. De asemenea, este crucial să se respecte protocoalele de siguranță și regulamentele locale referitoare la manipularea și gestionarea deșeurilor, pentru a preveni expunerea la levigat și a minimiza riscurile pentru sănătate și mediu.
Pe lângă levigat, sectorul 1 al Capitalei produce și viermi
În aceleași fotografii, pe lângă levigat se pot vedea și viermii rezultați în urma fermentării deșeurilor. Am credința că acești viermi nu sunt nici animale de companie și sunt sigur ca nimeni nu îi vrea în prejma sa.
Ce este cel mai rău este că niciun oficial al Primăriei Sectorului 1 nu ”iese” să spună aceste lucruri. În acest mod se perpetuează indolența față de locuitorii sectorului 1, un fel de bătaie de joc de genul – dacă nu știi înseamnă că nu există.
Faptul că Primarul Sectorului 1 al Capitalei are o luptă personală cu unii și cu alții îi abate atenția de la adevăratele probleme. După trei ani de mandat, userista Clotilde Armand pare că a dezamăgit chiar și o mare parte a votanților USR.