Certificatul verde nu este de speriat

Documentul, gândit la nivel european pentru circulația transfrontalieră, a fost adaptat pentru circulația în interiorul țărilor

Cseke Attila (ministrul interimar al Sănătății) consideră necesară adoptarea cât mai rapidă a legii privind certificatul verde la locul de muncă, într-o formă care să fie susținută de o majoritate parlamentară.

Totodată, acesta afirmă că nu înțelege de ce populația este atât de speriată de această „hârtie”, care dovedește vaccinarea, testarea negativă Covid sau trecereea prin boală, deci nu o impunere a vaccinării,  mai mult, că nu știe cum s-a ajuns la ideea că acest certificat poate face rău în societate.

De asemenea, Cseke subliniază faptul că inițial „green-pass”-ul a fost conceput pentru facilitarea circulației transfrontaliere, apoi s-a dezvoltat în toate țările ca un certificat care înlesnește circulația și în interiorul țărilor. „Pentru că despre asta vorbim: să nu avem restricții în interiorul țărilor și să circulăm liber și să putem intra în toate instituțiile și la toate evenimentele pe care eram obișnuiți să le frecventăm înainte de pandemie”, a spus Cseke, la Digi 24.

Ministrul interimar speră că într-un termen cât mai scurt posibil să fie găsită o formulă care să aibă în spate și o majoritate, altfel va fi foarte greu și a dat exemplu situației din Senat, unde proiectul a picat la limită, cu numai 2 voturi sub necesar. „Va trebui ca partidele – cele 4 pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde – care este de geneză europeană și noi nu ne putem decupla de Europa – dar să se găsească și o formulă care asigură o majoritate”, a mai spus Cseke.

USR are un amendament pentru certificatul verde: să fie pentru toată lumea

Reamintim că senatorii care au votat împotriva acestui proiect de lege au fost cei de la AUR (care consideră că certificatul este ilegal), respectiv cei de la PSD (care susțin că proiectul este unul prost scris).

De altfel, momentul în care a scăzut interesul pentru vaccinare a fost cel în care Senatul a respins proiectul de lege ce prevedea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, astfel că după o săptămână în care numărul românilor s-a apropiat de 670.000 de vaccinați (în șapte zile), cu prima doză, să se ajungă acum la zile în care abia se trece de pragul de 24.000 de vaccinați cu prima doză.

Cîțu: „Vom introduce cât mai curând obligativitatea certificatului verde”

Articolul precedentOrban, tranșant: „Dacă sigla PNL rămâne în mâna acestor impostori, se va alege praful”
Articolul următorCodrin Ștefănescu crede că Ludovic Orban dă dovadă de curaj: „Cam târziu totuși, dar măcar a spus clar”