Camera Deputaților va dezbate și va vota astăzi moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode.
Moțiunea intitulată „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat” a fost înregistrată pe 4 octombrie și a fost semnată de către 55 deputaţi – 44 dintre aceștia de la USR.
Semnatarii moțiunii au o solicitare simplă: anume ca Bode să plece de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei, iar în schimb, „cea mai mare reuşită” a mandatului său, a fost „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri”.
Nemulțumirile vin însă nu doar în contextul achiziționării BMW-urilor, ci și a suspiciunilor privind plagiatul tezei de doctorat a ministrului Bode, care deține acest portofoliul de aproape 2 ani, adică din momentul în care PNL, USR și UDMR au format coaliția de guvernare.
„Prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis”, se arată în moțiune, unde se face vorbire și despre episodul în care mașina în care se afla Bode, pe atunci ministru al Transporturilor, a depăşid pe linie continuă, pe un pod, „și a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane”.
„Nu s-a întâmplat nicio reformă a MAI. Ce s-a întâmplat, însă, am văzut cu toţii la ştiri: poliţişti prinşi la furat în magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de poliţişti, poliţişti prinşi luând mită de la şoferi, şefi de poliţie care îşi ameninţă subordonaţii pentru a-i convinge să nu mai amendeze anumite firme şi aşa mai departe”, atrag atenția semnatarii moțiunii.
Concluzia este că, în acest moment, Lucian Bode trebuie să fie înlocuit la MAI, cei 55 de semnatari făcând apel la deputații din PSD, PNL și UDMR – respectiv membrii actualei coaliții de guvernare – să dispună în consecință:
„Când vă mai întrebați de ce scade încrederea în Statul Român, uitați-vă la domnul Bode. O fi el șefu de facto al PNL, dar e și tatăl corupților din minister.
Vreți o Românie a lucrului bine făcut? Faceți bine și nu mai puneți oameni ca Bode în funcții publice. Prin urmare, stimate doamne deputat, stimați domni deputați de la PSD, PNL și UDMR, vă revine dumneavoastră misiunea de a-l „trage pe dreapta” pe domnul Bode. Nu-l mai țineți în scaunul de ministru, trimiteți-l să doarmă liniștit pe bancheta din spate”.