Foto: preluare Republica

În timp ce îl alte țări președinții federa ț iilor sportive nu primesc nici măcar salariul pentru activitatea desfășurată, nu același lucru se poate spune despre conducătorii diferitelor discipline sportive din România. A devenit o obișnuință ca aceștia să se premieze cu bani, în baza propriei semnături. Un astfel de caz este al actualul ministru al Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak, desemnat de către UDMR să ocupe această funcție, conform algoritmului de guvernare. Astfel, pe data de 20 februarie 2020, Carol Eduard Novak, care era atunci președintele FR de Ciclism, și-a acordat o primă de 75.000 de euro, în timp ce salariul său lunar era de 1.000 de euro, potrivit prosport.ro. Cazul lui Eduard Novak nu este singular.

De asemenea, și Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj, a încasat o primă substanțială pentru performanțele de la Tokyo, conform unor acte publicate de ProSport în noiembrie 2021.

Elisabeta Lipă, șefa federației de profil, a „primit” o recompensă de 160.000 de euro, în timp ce secretarul general Sandu Pop, membru și în comisiile de specialitate, a primit deja în cont aproape 54.000 de euro. Ambele documente privitoare la acordarea primelor sunt semnate de către președinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, actele fiind aprobate însă de Mihai Covaliu.

Șefii fotbalului românesc s-au recompensat singuri

Și Mircea Sandu și Răzvan Burleanu și-au acordat prime de calificare la turneele de calificare europene și mondiale. Mecanismul era simplu. Cei doi convocau Comitetul Executiv, unde se vota acest lucru, fiecare dintre membrii primind cel puțin de la 20.000 de euro. Cei doi,primeau peste 150.000 de euro pentru fiecare meci câștigat de către naționala de fotbal .Eduard Novak este primul ministru român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice, iar până în 2016 a deținut singurele trei medalii paralimpice din țară.El s-a născut în 1976, la Miercurea Ciuc, iar înainte de a devenit ciclist paralimpic a fost un patinator de viteză timp de zece ani.

Eduard Novak a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit 30 de recorduri românești la juniori.

În 1996, la vârsta de 19 ani, după ce fusese de zece ori campion național la patinaj viteză, a suferit un accident de mașină și și-a pierdut un picior. Proteza se întinde de la laba piciorului până la nivelul genunchiului drept. Eduard Novak a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, fiind fondatorul unei companii care fabrică dispozitive protetice. A înființat echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, numită Team Novak din 2018. În 2017 a înființat Academia de Ciclism Novak, pentru tinerii cicliști.

Demers inedit al parlamentarilor: Centrală pe hidrogen și gaz construită la Casa Poporului, pentru obținerea independenței energetice

Articolul precedentDemers inedit al parlamentarilor: Centrală pe hidrogen și gaz construită la Casa Poporului, pentru obținerea independenței energetice 
Articolul următorLovitură dură pentru românii care locuiesc în Marea Britanie: vor fi obligați să renunțe la fumat