Dacă în ultimele luni, în Portul Constanța au fost oprite zeci de containere cu importuri ilegale de deșeuri, de data aceasta, Poliția de Frontieră a oprit un export, ilegal, de lemn. Concret, șapte containere pline de lemn, provenind din județul Prahova, care urmau să iasă din țară au fost oprite joi în portul Constanța Sud – Agigea, relatează Replica Online.
Potrivit poliției, în acte figura că transportul conține cherestea, dar în realitate încărcătura era de lemn ecarisat. Toate acestea în contextul în care exportul de bușteni este interzis pe zece ani, conform Legii 57/2020.
La fața locului s-a aflat și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Teodor Niță, care a decis ca acest transport să fie oprit de la export, până când sunt lămurite lucrurile.
„Bușteni neprelucrați nu sunt autorizați la export, este o faptă penală nou instituită. Verificăm dacă este cherestea. Dacă nu este cherestea o să aplic legea. Dacă totul e în regulă, ne vom cere scuze că am intervenit, închidem containerele și le trimitem cheresteaua la destinatar, în China, dar vom vedea. Aici avem aproximativ 100 de metri cubi, adică vreo 10 hectare de pădure. Aceste containere trebuie să ajungă în China. În opinia mea, trebuie luate măsuri legislative urgente, ferme și serioase pe tot ce are legătură cu mediul, de la deșeuri până la păduri. Aici se vede clar că sunt câteva hectare de pădure, în pădurea aia trebuiau să fie niște animale, păsări, nu mai avem nici animale, nici păsări, acum este pustiu. Suntem într-un pericol real, devenim o ladă de gunoi a Europei”, a declarat Niță, făcând referire la importurile de deșeuri ilegale.
Închisoare sau amendă (consistentă) pentru exportul ilegal de buștean
De asemenea, acesta aprecizt că legea are multe lacune, comparând-o cu un șvaițer. „Vă dau și exemple, Garda de Mediu ar trebui să aibă laborator, mijloace tehnice, logistice, oameni instruiți, competențe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competențe de timp Poliție Judiciară pe investigare infracțiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. Garda de Mediu să fie o instituție de forță a statului român, dar Garda de Mediu face plângeri penale”, a declarat Teodor Niță.
Potrivit Legii 57/2020, „se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase prevăzută în această lege se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei.
Problema deșeurilor din Prahova continuă! Amenzi pe bandă rulantă pentru primăriile din județ