Dan Barna, în atenția Direcției Naționale Anticorupție

DLAF l-a „dat pe mâna” DNA cu suspiciunea de fraude legate de fondurile europene

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna a fost reclamat de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă către DNA, pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, a anunțat NewsWeek România.

Potrivit sursei menționate, DLAF a anchetat patru proiecte, atât cele europene derulate de firma în care vicepremierul a fost deținător de părți sociale, cât și în proiectele în care Dan Barna a fost implicat ca expert, toate aceste proiecte datând dinainte de anul 2016.

Reamintim că în luna martie 2020, Dan Barna a fost chemat la audieri la DLAF, după acestea precizând că nu are „niciun fel de problemă”, mai mult, se declara mulțumit că a putut lămuri neclaritățile din acest caz.   

Dan Barna, după audierea de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă

DLAF a constatat că în două proiecte cu finanțare europeană este posibilă săvârșirea unor fapte de natură penală: „În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție”, se aartă în răspunsul trimis de DLAF către publicația NewsWeek România

În urma constatărilor DLAF, sunt vizate 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor), fără a fi făcute publice numele acestora.

Dan Barna a fost expert în proiectele vizate, iar sora sa a fost manager al unei structuri de economie socială. Potrivit surselor NewsWeek România, actualul vicepremier este cu siguranță vizat de documentația trimisă de DLAF la DNA. Potrivit legislației din România, potențialul conflict de interese dintre rude nu este sancționat.

„Sunt optimist că vom ajunge într-un termen, sper eu scurt şi nu vom aştepta încă 2 ani pentru a închide această poveste pentru care am consumat enorm de multă energie şi eu, şi colegii mei din USR-PLUS.”, mai spunea în martie, Dan Barna, cel care între timp și-a anunțat intenția de a candida la șefia partidului, dar ia în calcul și o posibilă candidatură la cea de șef de stat. Însă aceată variantă depinde foarte mult de performanța guvernării actualei coaliții.

Barna candidează la șefia USR PLUS  

Articolul precedentFirea, îngrijorată din pricina mușcăturilor de căpușă
Articolul următorCampania de împădurire din 2020, praf în ochi pentru electorat