Nu trebuie să fii chimist pentru a-ți da seama că Ministerul Mediului bate câmpii într-o campanie de informare a populației cu privire la reciclarea unor ambalaje. Oficialii instituției au postat pe pagina de Facebook câteva alternative pentru refolosirea ambalajelor unui aliment foarte consumat: untul. În mod absolut uluitor, Ministerul Mediului ne spune că putem să băgăm la cuptor(pentru a face prăjituri) ambalajul pentru unt, compus din plastic, aluminiu/hârtie.

Iată mesajul postat de Ministerul Mediului: „Ambalajele de unt sunt, în marea lor majoritate, formate dintr-un amestec de hârtie, folie și/sau plastic, ceea ce face ca acestea să fie greu de reciclat, deoarece elementele componente nu se pot separa.
De asemenea, fiind dintr-un mix de materiale, printre care și plastic și aluminiu, acest tip de ambalaj nici nu se poate composta.

Puteți încerca să:

• decupați și să folosiți ambalajul în formele de prăjituri sau brioșe în locul hârtiei de copt;

reutilizați ambalajul pentru cartofi copți”.

Ministerul Mediului îi invață pe români să bage plasticul la cuptor

Cu alte cuvinte, specialiștii de la Ministerul Mediului ne învață să încălzim cuptorul la 180 , 200 de grade și să ardem plasticul, aluminiul acasă, pentru cartofi copți. Aceasta este alternativa de reciclare la aluminiu și plastic, oferită de instituția responsabilă de mediu și de sănătatea noastră. Efectele nocive pe care le are această „metodă de reciclare” le poate descrie și un copil de clasa a treia. Specialiștii de la Mediu s-au făcut de râs, iar internauții i-au sancționat pe măsura acestei gafe: „toți aveți patru clase acolo? Bătaie de joc pe banii publici”, sunt câteva dintre comentariile pe care le are postarea Ministerului Mediului, cu privire la „reciclarea” ambalajelor pentru unt.

Ambalajele din aluminiu nu se pot recicla, dar statul NU oferă o alternativă reală

Din 2019, în România, ambalajele din aluminiu nu mai sunt valorificate, astfel, nu apar în situația ambalajelor reciclate, informează Administrația Fondului pentru Mediu(AFM), la solicitarea noastră. Prin urmare, Ministerul Mediului poate veni cu o propunere de lege care să-i determine pe producători să folosească alte ambalaje, unele carepot fi reciclate. În niciun caz, soluția nu este: ambalajul pentru unt la cuptor. De altfel, așa cum Ziarul de Investigații a relatat recent, statul nostru este incapabil să valorifice ambalajele, pet-urile, cele mai des folosite.

Cu astfel de campanii, desfășurate de Ministerul Mediului, nu e de mirare, că românii știu puțin spre deloc ce înseamnă, de fapt, reciclarea.

Spre exemplu, anul trecut, cantitatea totală de plastic introdusă pe piața națională(n.r însemnând și importuri) a fos de  457446.93 tone( 457 446 934 kg). Din toată această cantitate, a fost valorificate prin alte metode decât reciclarea 49 350 07 tone(foto anexă)

 Din 2015 până în 2020, AFM a contabilizat „0” la această secțiune. Specialiștii consultați de noi spun că, într-adevăr, pet-urile reprezintă cea mai migăloasă metodă de reciclare. Însă, cu o lege bună și controale serioase din partea statului, producătorii de ambalaje ar putea produce direct sau indirect energie sau alte semifrabricate derivate din plastic.

În țări precum Finlanda sau Slovenia se practică aceste metode deja cu succes. Deocamdată, Ministerul Mediului a „inventat” o nouă rețetă culinară: „cartofi copți în ambalaj de unt”. Cuptorul trebuie să fie neapărat încins!

Citește și: Cu plasticul în natură. Cât de puțin reciclează România

Unde ajung ambalajele, sticla, pet-urile

Articolul precedentAlianța pentru Unirea Românilor (AUR): „Iohannis a împins PNL în brațele PSD”
Articolul următorCăsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare din Sibiu va fi centru de vaccinare
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”